Libya’da seçim ve ateşkes kararı

Türkiye destekli Trablus merkezli hükümetin başındaki Fayiz El Sarac ile doğuda üslü parlamentonun başkanı Agila Salih ayrı açıklamalarla yakında seçimlerin olacağını bildirdi.

Her iki açıklamaya göre yakında seçimler yapılacak. Taraflar ayrıca “derhal ve tüm Libya topraklarında çatışmaların durması” talimatını verdi.

Libya altı yıldır ikiye bölünmüş durumda. Bir tarafta Trablus merkezli, Türkiye destekli ve BM tarafından tanınan bir hükümet, diğer tarafta ülkenin doğusunda Halife Hafter etrafından toplanan ve seçimle belirlenen bir parlamento var. 2014’de seçilen doğudaki hükümet özellikle petrol yataklarının çoğunu elinde bulunduruyor. Hafter cephesini Mısır destekliyor.

MISIR ATEŞKESİ SELAMLADI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fetah el Sisi, Twitter üzerinde ateşkesi selamlayarak, “Bu karar siyasi bir çözüm ve istikrarın tesisi yönünde önemli bir aşamadır” dedi.

Birleşmiş Milletler de rakipler arasındaki anlaşmayı selamladı.

Bu karar, Halife Hafter kanadının hafta içerisinde aylardır petrol terminalleri ve yataklarına getirdiği ablukayı kaldırması ve brüt üretimin yeniden başlamasını sağlaması ardından geldi.

Petrol yatakları ve limanları üzerindeki ablukanın kaldırılması, burada stok edilen brüt petrolün gazlı elektrik santrallerine yakıt tedariki sağlayacak. Ülke uzun süreli elektrik kesintileri ile karşı karşıya bulunuyor.

2011’de Muammer Kaddafi’nin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunan Libya, Afrika’nın en önemli petrol rezervlerine sahip.

EN SON EKLENENLER