Suriye patriğinden BM ve AB’ye Hesekê için mektup

Patrik İgnatius Aphrem II, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakalrı Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e bir mektup yazarak, Hesekê suyunun kesilmesine dikkat çekti.

Mektupta “Hesekê’de meydana gelen mevcut insani felaket hakkında derin bir endişeyle size yazıyoruz. Bir milyondan fazla Suriyeli temel insan haklarından, yani yaşama haklarından mahrum bırakılıyor” denildi.

Mektupta devamla şu ifadeler yer aldı: “10 günden fazla bir süredir, Türk işgalciliğinin desteklediği silahlı gruplar kasıtlı olarak halkın suyunu keserek, özellikle çocukları, yaşlıları ve savunmasız insanları susuzluğa ve kritik sağlık koşullarına maruz bıraktı. Bu, Covid-19 virüsünün tüm ülkeye yayıldığı bir zamanda yaşanıyor. Üstelik bu insani durum, bu bölgedeki yüksek yaz sıcaklıkları ile daha da kötüleşiyor.

Suyu silah olarak kullanmak – ki bu ilk kez değil – barbarca bir eylem ve temel insan haklarının açık bir ihlalidir. Henüz bölgeden herhangi bir yanıt gelmedi. Su blokajı devam ederse, bu insanlık dışı eylemi insanlığa karşı bir suç olarak nitelendirmek uygun olacaktır.”

Ortodok Kilisesi lideri, Birleşmiş Milletler ve AB yetkililerini derhal harekete geçmeye çağırdı.

EN SON EKLENENLER