Afrika’da çocuk felci hastalığı sona erdi

WHO yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümetler, sağlık personelleri ve topluluklar tarafından devreye konulan çabalar sayesinde 1,8 milyona yakın çocuk kurtarıldı” diyerek memnuniyetini ifade etti.

Çocuk felci hastalığının sona ermesi resmi olarak de bir konferansla ilan edilecek. WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Afrika bölgesel müdürü Matshidiso Moeti, Nijeryalı milyarder ve filantrop Aliko Dangote ve Amerikalı milyarder Bill Gates, gün içinde bir video-konferansla resmi duyuruyu yapacak.

Polio virüsünün yol açtığı çocuk felci bulaşıcı bir hastalık olurken, özellikle çocukları etkileyerek felce yol açabiliyor.

Bu hastalık 1950’li yıllarda aşısı bulunana kadar dünya genelinde endemikti. Zengin ülkeler aşıya hızlı bir şekilde erişim sağlarken, Asya ve Afrika uzun süre bulaşmanın merkez üssü olarak kaldı.

WHO, 1988 yılında dünya genelinde 350 bin vaka tespit etmişti. 1996 yılında çocuk felci vakalarının 70 binden fazlası sadece Afrika’da görülmüştü. Kolektif bilinç ve büyük mali çabalar sonucunda bugün sadece iki ülkede çocuk felci vakaları var: Afganistan ve Pakistan. İlkinde 2020 yılında 29 vaka, ikincisinde 58 vaka tespit edildi.

EN SON EKLENENLER