El Kaide Yemen’de bir sağlık merkezini dinamitledi

Adını vermek istemeyen yerel bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada El Kaide’nin Somaa ilçesinde bir kamu binası olan sağlık merkezini şafak vakti dinamitlediğini belirtti.

Bu merkezde 15 Ağustos günü infaz edilen dişçi Mutha el Yusufi’nin de bürosu bulunuyordu. El Kaide, Yusufi’yi hükümet lehine casusluk yapmak ve Amerikan dronlarının saldırıları için bilgi vermekle suçlayarak çarmıha germişti.

El Kaide, sağlık merkezinin imha edilmesini bu yerin “cihatçıların infaz edildiği bir yer” olması ile gerekçelendirdi.

Arap Yarımadası El Kaidesi, Yemen’de Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin denetimindeki El Bayda bölgesinde varlık gösteriyor. El Kaide, ülkenin güneyi ve doğusundaki bir çok noktadan çekilmişti.

ABD, El Kaide’nin Arap Yarımadası yapılanmasının, El Kaide’nin en tehlikeli kolu olduğunu değerlendiriyor. Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu 2017’den bu yana bu gruba yönelik Amerikan saldırıları yoğunlaştı.

El Kaide, 2014’te Yemen’de Şii Husiler ile hükümet güçleri arasında başlayan savaştan faydalanarak bölgedeki varlığını güçlendirmeye çalıştı. Ancak uzmanlara göre bugün bölgedeki etkisini kaybetti.

EN SON EKLENENLER