Ebru Timtik anıldı: Devlet öldürdü!

Adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunun 238’nci gününde yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu’nun Taksim’de bulunan binası önünde anma etkinliği düzenledi. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ile yüzlerce avukat cübbeleriyle katıldı.

‘DEVLET ÖLDÜRDÜ’ VURGUSU

Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, hazırlanan basın metnini okudu. Moroğlu, “Günlerce yaptığı mücadelenin yetkililer tarafından görmezden gelinmesi, bu ülkenin yargı tarihine bir ‘utanç’ olarak yazılacaktır. ÇHD Davasında adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Adil Yargılanma hakkının bir lütuf değil, hak olduğunu defalarca ifade eden bir kurum olarak, bu ölüm karşısında şimdi ‘yaşam hakkına’ yönelik bir ihlalin de tanıklığını yapıyoruz” dedi.  
Moroğlu, devletin topkeyûn duyarsızlığının izah edilebilecek hiçbir makul nedeni olmadığını ifade ederek, “Onun için bu ölüm, yargı tarihi için bir utanç olarak tescil edilecektir. Ama bu ölüm, bütün avukatları bu hukuk anlayışıyla mücadele için daha bir bilinçli kılacaktır. Ona rahmet dilerken, gidişinin adil olmadığını biliyoruz. Bu nedenle uğruna ölüme gittiği adil yargılanma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz. O’nu uğurlarken, yaşatamadığımız için taşıdığımız duyguları, mücadelemize bayrak yapacağız. Ebru Timtik yaşayacak” diye konuştu.
ÇHD İkinci Başkanı Ümit Büyükdağ da “Devlet el birliğiyle Ebru’yu öldürdü” dedi. “Bizler de Ebru’yu yaşatamadık” diyen Büyükdağ, “Ebru’yu yaşatamadık ama Aytaç için çok geç değil. Aytaç’ı yaşatmak için hep birlikte mücadele edelim. Ebru’yu anlatmak benim için çok zor. Hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.

ÖHD: HERKES SORUMLU

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı Ayşe Acinikli, Timtik’in ölümünün Türkiye’de hukukun geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti. Sürecin başından beri yaşanan hukuksuzluk karşısında verilen mücadeleyi anlatmaya hiçbir sözün yeterli olmayacağını dile getiren Acinikli, bütün dünya Timtik’in sesini duyduğunu ancak Türkiye yargı sistemi ve hükümetinin duymak istemediğini vurguladı. Bunun sonucunda Timtik’in yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Acinikli, Timtik’in ölümünden herkesin sorumlu olduğunu yineleyerek, bundan sonra adil yargılanma için daha çok mücadele etmeye ve Ünsal’ı yaşatma çağrısında bulundu.

ÜNSAL’IN MESAJI

Aytaç Ünsal’ın göndermiş olduğu mesajı da Avukat Ebru Akyol paylaştı.
Mesaj şöyle:
“Canım avukatım, meslektaşım, ablam, adalet yoldaşım. Göz göre göre öldürdüler seni. Adalet isteyen halkını savunmak için mücadele eden bir avukatı göz göre göre öldürdüler. Ama doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde, halk savaşçısı ve adalet savaşçısı olarak yüreklerde, beyinlerde doğuyorsun. Var mı dünyada bir örneği adalet için ömrünü veren bir avukat. İçin rahat olsun canım ablam. Şimdi senin öfkenle çok daha güçlü direneceğiz. Ve alacağız haklarımızı. Senin için alacağız.”
Kitle, alkış ve zılgıtlarla cenazenin bulunduğu Gazi Cemevi’ne geçti. 

EN SON EKLENENLER