Çetelere ilişkin BMGK tasarısına ABD vetosu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelerinden Endonezya tarafından hazırlanan tasarıda, çetelerin Suriye ve Irak’ta yargılanıp cezalarını çektikten sonra ‘topluma geri kazandırılmalarını’ öneriyordu. Tasarı, çetelerin ailelerine ise özel bir yardım kapsamında yaklaşılmasını istiyordu.

ABD VETO ETTİ

Ancak tasarı, Avrupa ülkeleriyle bu konuda büyük anlaşmazlık yaşayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından veto edildi. BMGK’nin 15 üyesinden 14’ünün evet oyu verdiği tasarıya karşı çıkan ABD, ‘ülkelerine geri getirilme’ ifadesinin yer almaması nedeniyle veto hakkını kullandığını duyurdu.

Tasarıya evet oyu verse de Rusya da Suriye ve Irak’ta DAİŞ başta olmak üzere çete gruplarına katılan kişilerin vatandaşı oldukları ülkelere geri iade edilmesini savunuyor.

SUÇU İŞLEDİKLERİ ÜLKEDE Mİ KENDİ ÜLKELERİNDE Mİ YARGILANSINLAR’ TARTIŞMASI

Binlerce vatandaşı çetelere katıldıktan sonra Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak’ta tutuklu bulunan birçok Arap ülkesi de Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile aynı pozisyonda. AB, çetelerin suçu işledikleri ülkeler olan Suriye veya Irak’ta yargılanarak hapsedilmelerini savunuyor.

Geçtiğimiz yıl Fransa’dan yapılan bir açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye’de tutuklu bulunan on binlerce çete ve yandaşının yerinde yargılanması gerektiği ve özerk yönetimin yargısının tanınacağı vurgulanmıştı.

AB ülkeleri, çetelerin veya ailelerinin geri getirilmesi konusunda vakaları tek tek ele almayı da tercih ediyor.

BMGK’nin 5 daimî, 10 da iki yıllığına seçilen geçici olmak üzere 15 üyesi bulunuyor. BM yasalarına göre, tüm daimî üyelerin evet demesi halinde bir tasarının geçmesi için toplam 9 ülkenin onayı yetiyor. Ancak daimî üyelerden birinin veto hakkını kullanması halinde diğer 14 ülkenin evet demesi dahi bir tasarısının geçmesine engel oluşturuyor.

EN SON EKLENENLER