İsrail ve Hamas arasında çatışmalara son vermek için anlaşma

Hamas siyasi büro şefi Yahya Sinvar, “Sonuncusu Katar elçisi Muhammed El Emadi aracılığı ile olmak üzere diyaloglar ve farklı temaslar sonucunda, gerilimin durdurulması ve halkımıza karşı siyonist saldırıya son verilmesi için bir anlaşma sağlandı” dedi.

İsrail ordusu 6 Ağustos’tan bu yana yanıcı ve patlayıcı balonlar ile roket atışlarını gerekçe göstererek, her gece Gazze Şeridi’ni bombalıyor.

İsrail itfaiye servislerine göre yanıcı balonlar İsrail’de 400’ü aşkın yangına yol açtı. İsrail hükümeti balonlara, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı daha da sertleştirerek yanıt verdi. Mal geçişinin yapıldığı tek kapı olan Kerem Şalom kapatıldı, yakıt sevkiyatı durdu. Bu da Gazze Şeridi’ndeki tek elektrik santralinin kapanmasına neden oldu.

Hamaslı kaynaklar, Gazze Şeridi’nde varlık gösteren tüm Filistinli fraksiyonların yanıcı balonlar ve cisimler atmayı durdurmayı kabul ettiğini belirtiyor. Aynı kaynaklara göre Gazze’ye bu Salı gününden itibaren yeniden yakıt verilecek.

İsrail yetkilileri ise “Gazze Şeridi’ne yönelik alınan tüm tedbirlerden sorumlu olan Hamas taahhütlerinde başarısız olursa, İsrail buna göre hareket edecek” diye uyardı.

KATAR’DAN AYDA 35 MİLYON DOLAR

Bundan iki hafta önce Mısırlı bir heyet Gazze ve Tel Aviv’e ziyarette bulunarak gerilimi yatıştırmaya çalışmıştı. Geçen hafta da Katarlı bir elçi devreye girmişti.

Katar, Mısır ve BM çatısı altında, Hamas ve İsrail geçen yıl bir ateşkes anlaşması yapmıştı. Bu anlaşma Katar’ın aylık olarak Gazze’ye 30 milyon dolar ve bir dizi ekonomik proje sağlamasını öngörüyordu.

Hamaslı kaynaklara göre Katar’ın parasal yardımı aylık olarak 30’dan 35 milyon dolara çıkacak. Yahya Sinvar, daha sonra projelerin açıklanacağını bildirdi.

EN SON EKLENENLER