Yeni maden sahalarına tepki

Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Van Hakkari’nin önemli alanları, maden sahasına dönüştürülüyor. Çevre dernekleri ve siyasi parti temsilcileri, karşı duracaklarını söylüyor.

Hakkari, el değmemiş doğası ve bin bir çeşit bitkiye sahip olması nedeniyle dünyanın en iyi balına sahip. Bu muhteşem doğa, madenlere kurban edilmeye çalışılıyor. AKP, şimdi de el değmemiş doğası, gölleri ve muhteşem manzarasıyla bilinen Cilo Sat Gölleri, Govend Dağı, Korgan köyü, Ördekli (Kotranis) köyündeki vadi ve Nebirnav Yaylası alanlarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden sahasına dönüştürüyor.

Bu bölgelerde mağaralar ve mağara girişlerinde ilk çağlara ait kaya resimlerinin yanı sıra özellikle Cilo, Sat üzerinde buzul ve krater gölleri bulunuyor. Cilo Dağı’nın Büyük Zap Vadisi’ne bakan yamaçlarında, ardıç ve söğütten oluşan bozuk korular ve meşeden oluşan baltalık ormanlar da var. Maden ocakları ile binlerce ağaç kesilecek, sular kirlenecek, hayvancılık ve tarım yok edilecek, insanlar göç etmek zorunda kalacak. Ayrıca bu bölgelerde dağ keçisi, dağ koyunu, ayı, kurt, vaşak, porsuk, sansar, tilki, tavşan, keklik, ördek, kaz, turna ve bıldırcın bulunuyor.

VAN’DA DA YENİ MADEN SAHALARI

Hakkari’de olduğu gibi Van’da da üç bölge maden sahası ilan edildi. Bahçesaray, Çatak ve Tuşba’da yeni maden sahası ilan edildi. Özellikle Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde maden sahası ilan edilen bölge gür ormanlarıyla biliniyor. Bu ormanlarda binlerce endemik bitki/hayvan bulunuyor. Ayrıca bu bölgede doğan kaynak suları, onlarca köyün içme suyunu sağlıyor. Bağ ve bahçeler sulanıyor, bölgede hayvancılık yapılıyor.

ÖRGÜTLÜ HAREKET EDERSEK ENGELLERİZ

Doğa aktivisti Fatih Şahin, halk ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesi durumunda doğa katliamına dur diyebileceklerini belirtti. Burada yapılacak maden sahası ile yer üstü ve yer altı tüm doğal kaynakların yok edileceğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu: “Cilo-Sat Gölleri, Govend Dağı diğer bölgeler tarihi açısından da çok önemli. Hem tarihi hem de doğa harikası bu yerlere maden sahası yapılması kabul edilemez. Daha önce başka bölgelerde yapılan doğa katliamlarını gördük. Halkımız bu konuda bilinçli olmalıdır. Eğer halkımız örgütlü olursa buralarda maden ocaklarının açılmasını engelleriz. Örgütlü hareket etmezsek madenler nedeniyle, yaylarımız, tarım alanlarımız ve hayvancılık yok olacak.”

BURADA MADEN SAHASI AÇILAMAZ

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Bahçesaray, Çatak ve Tuşba’da yeni maden sahası ilan edilen bölgelerin ormanları, temiz suları ve bitki çeşidiyle bilindiğini hatırlattı. Kalçık, “Burada bir doğa katliamı yaşanacak. Bilinçli bir şekilde bir vahşete imza atıyorlar. Endemik bitkileri ile bilinen bu yerlerde maden sahası açılamaz. Maden ocakları açıldığı takdirde yer altında ve yer üstünde ne varsa yok olacak. Bu vahşete sadece bölge halkı değil, herkes dur demelidir. Daha önce sularımız nasıl katledildiyse şimdi de dağlarımız yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

BURADAKİ YOLLARA BİLE TEPKİLİ

HDP Gever İlçe Eşbaşkanı Abdulkerim Akdoğan, HDP olarak maden ocaklarının açılmaması için tüm girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Gever’deki sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceklerini dile getiren Akdoğan, bu konuda bir yol haritası hazırlayacaklarını belirtti. Akdoğan, “Bu bölgeler yaylacılık merkezidir. Binlerce kişi buralarda geçimini sağlıyor. Burada yapılacak madenlere halk zaten büyük tepki gösterecek. Şimdi bile Cilo-Sat Göllerine ve diğer bölgelerde açılan yollar nedeniyle her yer toz duman içinde. Bundan dolayı doğa zaten büyük zarar görmüş durumda. Halkımız, burada yapılan yollara bile tepkili. Maden ocaklarına kesinlikle karşı çıkacaktır” şeklinde konuştu.

 

EN SON EKLENENLER