Af Örgütü: İran’da eylemcilere ağır işkenceler yapıldı

Kasım 2019’da yakıt fiyatlarının arttırılmasına karşı başlayan ve onlarca kente yayılan protesto eylemleri sert bir şekilde bastırılmıştı.

Af Örgütü, tutuklu onlarca kişinin tanıklığını topladı. Hazırlanan rapora göre aralarında çocukların da bulunduğu 7 bin kişi gözaltına alındı.

Raporda, “keyfi tutuklamalar, zorla kayıplar, işkence ve başka kötü muameleler dahil şok edici insan hakları ihlalleri yaşandığı” belirtildi.

Af Örgütü, “Gözaltına alınan kişiler eylemlere katıldıkların, bir muhalif gruba üye olduklarını ya da yabancı hükümetler veya medya ile temas halinde olduklarını itiraf etmeleri için işkenceye maruz kaldı” dedi.

ADİL OLMAYAN DAVALARLA HAPİS CEZALARI

Raporda, özellikle polis ve istihbarat üyelerinin tarafından işkence ve kötü muamelelerin “genelleştiğine” dikkat çekildi.

Gösterilerle bağlantılı olarak adil olmayan cezai kovuşturmalara maruz kalan 500’ü aşkın işinin isim listesini aldıklarını belirten Af Örgütü, “Yüzlerce kişi, basına kapalı ve geniş bir şekilde adil olmayan davalarla hapis cezaları, kırbaçlama cezasına, bir çok kişi idam cezasına çarptırıldı” dedi.

İŞKENCE TEKNİKLERİ

Uygulanan işkence tekniklerinin ise infaz veya boğulma simülasyonları, darp, elektrik şoku, cinsel organlara biber gazı sıkma, cinsel şiddet ve tırnak koparma olduğu kaydedildi.

Raporda, elektrikli işkenceye maruz kalanlarda biri “Milyonlarca iğnenin bedenimi deldiğini sanıyordum” dedi. Bir başkası, kolları ve bacaklarında “şiş kebap” olarak adlandırılan yöntemle asıldığını ifade etti.

EN SON EKLENENLER