Macron Irak’ın egemenliği için BM ile adım atacak

Fransa Cumhurbaşkanı’nın Bağdat ziyaretinin nedenlerine ilişkin geçtiğimiz gün Iraklı hükümet yetkililerine dayandırılan haberler doğrulandı. Dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan konuşan Emmanuel Macron, Irak’ın egemenliğine vurgu yaptı.

Macron’un Birleşmiş Milletler (BM) ile bir inisiyatif başlatacağını duyurması da dikkat çekti.

Bugünkü Bağdat ziyaretinin nedenlerine netlik getiren Macron, “Yarın sabah Irak’ta Birleşmiş Milletler ile bağlantılı olarak (Irak’ın) egemenliğine dair bir adımı atacağımı teyit ediyorum” diye konuştu.

EGEMENLİĞE SALDIRI TÜRKİYE’DEN GELİYOR

Macron’un daha önce Iraklı yetkililere dayandırılan bilgileri doğrulaması Irak’ın egemenliği konusundaki tehdidin ne olduğu konusunu gündeme getirdi. Zira ülkede DAİŞ gibi çete örgütlerin ciddi anlamda tehdit olmaktan çıktığı biliniyor.

Ancak Türk devletinin son yıllarda Güney Kürdistan’daki işgali kalıcılaştırmaya yönelik saldırıları sürüyor. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de geçtiğimiz hafta Bağdat ve Hewlêr’i ziyaret ederek, özellikle DAİŞ ile mücadelenin sürmesinin önemine vurgu yapmıştı. Parly’nin gündeminde Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları da vardı. Ancak bu konuda kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmedi.

Yine Iraklı kaynaklar Bağdat’ın Washington ve Tahran arasındaki gerilimlerden uzak kendi yolunu bulmaya çalıştığını savunuyor. Buna karşın Irak’ın egemenliğini mevcut durumda ihlal eden tek güç ise Türkiye.

Temmuz ayında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Bağdat ziyaretinde Irak hükümeti “komşuların gerilimlerinden kendisini ayrıştırmaya” çağırmıştı.

EN SON EKLENENLER