Demir: Resmen ayrımcılığa maruz kaldık

Sakarya’da çalıştıkları fındık tarlasında ırkçı saldırıya uğrayan Kürt mevsimlik işçileri geri döndükleri memleketleri Mardin Mazıdağı Jandarma İlçe Karakolu’na ifadeye çağrıldı. İfadeye vermeye giden ve ırkçı saldırıyı telefonuyla kaydeden işçilerden Rojda Demir, ANF’ye konuştu.

Sakarya Valiliği’nin ve İçişleri Bakanı’nın iddia ettiği gibi saldırının 22 Ağustos’ta Kocaeli’nde değil de 4 Eylül (dün) günü Sakarya’da gerçekleştiğini söyleyen Demir, vali inkar etse de dün 16 kişi olarak bu saldırıyı birebir yaşadıklarını belirtti.

“Ben oradaydım nasıl 22 Ağustos’ta gerçekleştirilmiş olabilir ki?” diyerek tepkisini dile getiren Demir, olayı inkar eden Sakarya Valisi’nin amcasını arayarak, 4 kişinin gözaltına alındığını ve olayın takipçisi olacaklarını söylediğini de aktardı.

‘BİZE AĞIZA ALINMAYACAK KÜFÜRLER ETTİ’

Her şeyin fındık bahçesi sahibi Hacı Hüseyin Cebecioğlu’nun kendilerine hakaret etmesiyle başladığını belirten Demir, 4 Eylül 2020 tarihinde yaşananları şöyle anlattı: “Aile olarak 17 gündür o bahçede çalışıyorduk. Günde 100 TL alıyorduk. 18’inci gün bahçede çalışırken, Hacı Hüseyin Cebecioğlu torunu bize girişte fındık olduğunu ve onları toplamızı istedi. Torunu bizimle konuşurken Hacı Hüseyin Cebecioğlu balkondan birden bize, ‘İt sürüsü, koyun sürüsü’ diyerek ağıza alınmayacak küfür etmeye başladı.

DARP EDİLEN GENÇ KADIN 15 YAŞINDA

Bu küfürleri kabul etmeyeceğimizi söyleyip, kovaları bırakıp bahçeden çıktık. Arkamızdan küfür etmeye devam ediyordu. 10 dakika yürüyüp evin oraya geldiğimizde, Cebecioğlu’nun oğulları Hasan ve Kenan Cebecioğlu gelip, ‘Siz kimsiniz bahçemizden çıkarsınız. Siz burayı Mardin mi sandınız burası Sakarya’ diyerek kuzenlerime saldırdı. 15 yaşındaki amcamın kızı araya girmek istedi, onu da tokatladılar.”

Saldırının etkisinde olan Demir, 11 yaşından bu yana mevsimlik işçi olarak çalıştığını, 2 yıldır da Sakarya’ya gittiğini ancak ilk kez böyle bir saldırıya maruz kaldığını belirtti. Resmen Türk, Kürt ayrımcılığına uğradıklarını vurgulayan Demir, saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek, “Olayın sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.

EN SON EKLENENLER