Irkçılar, Stockholm’de Kur’an’ı yakma provokasyonuna hazırlanıyor

Danimarka’daki ırkçı ve yabancı düşmanı parti Stram Kurs (Sıkı Yön), Stockholm’de göçmenlerin özellikle de Müslümanların yaşadığı semtlerde önümüzdeki cumartesi günü gösteri yapmak için polise başvuruda bulunarak izin istedi.

Stram Kurs’un Twitter hesabında yayınlanan açıklamada partinin Stockholm’ün varoşlarında İslam’ı protesto etmek ve Kur’an’ı yakmak istediği belirtildikten sonra gösteri için izin başvurusunda bulunan semtler; Fittja, Alby, Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby, Sollentuna ve Upplands Väsby olarak sıralanıyor.

Bu semtlerin ortak özelliği göçmenlerin özellikle de Müslüman ülkelerden gelenlerin yaşamaları. İsveç’te ayrımcılık, işsizlik ve dışlanmanın en fazla olduğu semtler olması. Koronavirüsün yaygınlaşmasından sonra bu semtlerde koronaya yakalananların oranı İsveç’in ortalamasından birkaç kat daha fazla.

Danimarkalı ırkçılar, bu semtlerde Kur’an’ı yakarak toplum dışına itilen gençleri harekete geçirmek, araç ve polise saldırmaya bir başka deyişle büyük bir provokasyon yaratmaya çalışıyor.

SADACE SEMT HALKI DEĞİL POLİS VE BELEDİYE YÖNETİCİLERİ DE KAYGILI

Irkçıların Stockholm’de Müslümanların yoğun yaşadığı semtlerde gösteri yapıp Kur’an’ı yakacakları haberi sadece bu semtte yaşayan yoksulları değil, belediye yöneticileri ve polis yetkililerini de kaygılandırıyor.

Stockholm Polisi, Stram Kurs’un gelecek hafta cumartesi günü Stockholm’ün 8 semtinde gösteri yapmak için başvuruda bulunduğunu Dagens Nyheter gazetesine doğruladı. Gazetenin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan polisin Basın Sekreteri Åsa Wallentin, cuma sabahı başvuruyu aldıklarını ve işleme koyduklarını söyledi.

Rinkeby semtindeki karakolun şefi Frida Nordlöf ırkçıların semtte gösteri yapmak için başvuruda bulunmalarından memnun değil. Semtin sokaklardaki şiddeti azalmaya yönelik tedbirler aldıklarını hatırlatan Nordlöf, günlerce sürebilecek şiddetli ayaklanmalar istemediklerini söyledi. Ama gösteri izni yapılmasına kendilerinin değil Stockholm polisinin izin bölümünün vereceğine dikkat çekti.

KUR’AN’IN YAKILMASINA YEŞİL IŞIK

Halkın polisin ırkçılara izin verilmesi kaygısı taşıdığını söyleyen Nordlöf, “Bizim onlara sırtımızı döndüğümüz duygusuna kapılıyorlar. Ama İsveç’te suç işlemedikçe ve halk gruplarına hakaret etmedikçe herkesin düşüncelerini açıklama ve içeriğinden bağımsız kitap yakma hakkı var” diyerek Kur’an’ın yakılmasına yeşil ışık yaktı.

Ama aynı zamanda Rinkeby’de polisin sokaklardaki şiddeti azaltmayı hedefleyen önlemler aldığı bir dönemde vatandaşların sorun yaratacak gösterileri istemediğine vurgu yaptı.

Stockholm Belediyesi’nin Rinkeby-Kista semtindeki yerel kurulunun başkanı Muhafazakar Partili Benjamin Dousa, ırkçıların semtlerinde gösteri yapacaklarını ve Kur’an’ı yakacaklarını duyan vatandaşların kaygılandıklarını söyledi.

Bir taraftan ifade özgürlüğünün İsveç demokrasisinin önemli bir parçası olduğunu diğer taraftan nefret yayan ve kutuplaştıran grupların olduğuna dikkat çeken Dousa “Böyle kişileri semtimizde görmek istemiyoruz” dedi.

Semtlerinde kriminalite, entegrasyon ve dinci aşırıcılık sorunları olduğuna dikkat çeken Dousa, “Ayaklanma ve arabaların yakılmasını engellemek için çok çalıştık ve farklılık yarattık. Halkın daha önce hissettiği paniğin semtimize tekrar gelmesini istemiyoruz. Pek çok kişi kaygı duyuyor. Benim taksime, şekerci dükkanıma ne olacak? Ya da ben pencereleri sokağa bakan giriş katında oturuyorum, benim pencerelerime ne olacak diyor” şeklinde konuştu.

MALMÖ’DEKİ GÖSTERİLERE KATILAN 2O KİŞİYE SORUŞTURMA

Öte yandan polis, Stram Kurs (Sıkı Yön) adlı partinin Malmö’de Kur’an’a saldıran 6 üyesi ile ırkçıları protesto ederken kamu mallarına zarar vermekle suçlanan 14 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Danimarka’da yapılan son seçimlerde %1,8 oranında oy alan Stram Kurs adlı partinin lideri Rasmus Paludan, geçtiğimiz hafta cuma günü Malmö kentine geçmek ve Kur’an-ı Kerim’i yakmak için polisten izin istemişti.

Malmö polisi, Paludan’ın talebini reddederek Malmö’ye girişini engellemişti. 2 yıl süreyle İsveç’e girişini yasaklamıştı.

Ancak Stram Kurs üyesi bir grup, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Rosengård semtinin tenha bir yerinde Kur’an’ı yakmış ve olayı videoya alarak sosyal medyadan yayınlamıştı. Bir başka ırkçı grup da Malmö merkezindeki Stortorget Meydanı’nda yaptığı izinsiz gösteride Kur’an’la top oynamıştı.

Kur’an’a yönelik ırkçı saldırıların duyulması üzerine Rosengård semtinde toplanan 300 kişi, caddeyi araç trafiğine kapatarak bir gösteri gerçekleştirmişti.

Polisin müdahalesi üzerine çıkan olaylarda belediye otobüslerinin duraklarındaki camlar kırılmış, göstericilerden bazıları polis arabalarını yakmış ve polise havai fişek ve taşlarla saldırmıştı.

İsveç’in en yüksek tirajlı gazetelerinden Aftonbladet, polisin gösterilerle ilgili soruşturmayı tamamladığını ve Kur’an’ın tekmelendiği gösteriye katılan 6 kişi hakkında halk gruplarını aşağılamak suçundan dava açmaya hazırlandığı yazdı.

Irkçıların protesto edildiği gösteriye katılan 14 kişi hakkında ise şiddetli isyan suçundan dava açılması için girişimde bulunduğu bilgisini paylaştı.

Gösteriler sırasında çok büyük maddi zararların meydana geldiğini söyleyen Malmö polisinin Basın Sözcüsü Calle Persson, zararın tutarının henüz belirlenemediğini ama çok büyük rakamlarının söz konusu olduğunu söyledi.

EN SON EKLENENLER