Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyareti tartışma yarattı

Hiç programda olmamasına rağmen dün bir anda Kürdistan Federe Hükümeti Başkanı Neçirvan Barzani’nin Fevzi Heriri, Kerim Şengali, Sefin Dizai ve Felah Mustafa’dan oluşan bir heyet ile Ankara’yı ziyaret etti. Heyetin aniden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi Irak ve Başûrê Kurdistan’da tartışma konusu oldu.  

HEYETTE YER ALANLAR YAKIN ADAMLARI!

Her ne kadar şu ana kadar Goran, YNK, Komaley İslami, Yekgurtuyê İslami ve diğer partilerin resmi basın yayın organlarında konuya ilişkin açık bir tepki gösterilmese de partilerin parlamenterleri, yetkili organlarında yer alan kişiler tarafından sanal medya hesapları üzerinden tepkiler gösterildi. Partilerin tepki gösterdiği konularında başında, bölge başkanı yardımcıları Goron ve YNK’den olmasına rağmen heyette yer almamaları geldi. Yine YNK’li ve Goran’lı yardımcıların heyette yer almaması, görüşmelerde PKK’ye yönelik saldırıların, bu konuda Neçirvan Barzani ile Türkiye arasında var olan anlaşmanın konuşulduğunu düşündürüyor.
Ayrıca Neçirvan Barzani’nin yanına aldığı heyetin tüm KDP’yi de temsil etmiyor, KDP genelinden ziyade kendisine yakın olan kişilerden bir heyet oluşturdu. Mesud Barzani ve Hükümet Başkanı Mesrur Barzani’ye yakın olan hiç kimsenin heyete alınmamasının da iç çelişkilerin bir yansıması olduğu belirtiliyor. KDP’nin diğer kanadı olan Mesud Barzani ve oğlu Mesrur Barzani’nin de önümüzdeki günlerde başka bir şeyi gerekçe yaparak Türkiye’yi ziyaret edebileceği kaydediliyor. Siyaset uzmanları, bu konuyu Erdoğan’ın Barzani Ailesi içindeki çelişkilerden yararlanmaya çalıştığı şeklinde yorumluyor.

IRAKLI PARLAMENTERLERDEN TEPKİ

Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin Türkiye’ye yaptığı ziyarete Irak Parlamentosu’nda yer alan parlamenterlerden de tepki geldi. Şii bazı parlamenterler, Neçirvan Barzani’nin, Bağdat’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Bağdatlı yetkililerle yaptığı görüşmenin bilgilerini aktarmaya gittiği şeklinde yorumladı, bunun da Irak yasalarına göre suç olduğunu söyledi.
Irak Parlamentosu’nda yer alan Kürt parlamenterler ise Başur’a yönelik işgalci saldırıların aralıksız bir şekilde sürdüğü ve sivillerin hedef alınarak vurulduğu bir dönemde, Neçirvan Barzani’nin yaptığı ziyareti Irak Parlamentosu’nda gündem yapacaklarını söyledi.

‘TÜRKİYE HER GÜN KATLEDİYOR, ZİYARET SAYGISIZLIK’

Parlamenterlerden Hoşyar Ebdullah, yazılı açıklama yaparak, Türk devletinin her gün hava saldırılarında bulunduğu ve sivilleri katlettiğini belirterek, ziyaretle bu suçların da gizlendiğine dikkat çekti.
Ebdullah, “Günlük olarak yapılan bombalamalarla insanlarımız ölüyor. Ama bu ziyaretle sanki hiçbir şey olmamış gibi davranılıyor. Bu da bedel ödeyenlere karşı büyük bir saygısızlıktır” dedi.
Ziyarete tepki gösteren parlamenterlerden biri de Irak Parlamentosu’nda yer alan Serkewt Şemseddin. Şemseddin, konuyu parlamentoya taşıyarak, bu ziyaretin hangi amaçla yapıldığını soracağını belirtti.

 

EN SON EKLENENLER