Belaruslu üç kadın muhaliften ikisi sürgünde, biri gözaltına alındı

Belarus muhalefetinin öne çıkan isimlerinden Maria Kolesnikova, Ukrayna ile olan sınırda gözaltına alındı.

Sınır güvenliği servisleri, Kalesnikova ve beraberindeki iki muhalifin ülkeyi terk etmeye çalışırken gözaltına alındığını duyurdu.

Kolesnikova halen gözaltında tutuluyor. Aleksandr Lukaşenko’ya karşı yürütülen protesto eylemlerinin öne çıkan üç kadın figüründen biriydi. Diğer ikisi Svetlana Tikhanovskaya ile Veronika Tsapkalo sürgün olmak zorunda kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun yeniden seçildiği 9 Ağustos’tan beri ülkede protesto eylemleri var. Pazar günü 100 bini aşkın kişi Minsk’te sokaklara çıkmış, en az 633 kişi gözaltına alınmıştı.

66 yaşındaki Lukaşenko, 26 yıldır ülkenin başında bulunuyor. Muhalefetle diyalogu reddetmeye devam eden Lukaşenko, Moskova’nın desteğini almaya çalışıyor.

9 Ağustos’ta seçimleri takip eden ilk günlerde protesto eylemlerine şiddetli müdahaleler olmuş, 3 kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmış ve 7 bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı sırasında çok sayıda kişiye işkence ve kötü muamele yapıldığına dair raporlar da var.

Avrupa Birliği (AB Dışilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko yönetiminden 9 Ağustos’taki seçimlerden önce ve sonra tutuklanan tüm muhaliflerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

EN SON EKLENENLER