İran’dan Umman denizinde tatbikat

İran rejimi, Mayıs ayında Hint okyanusunda “kazara” 19 İranlı denizcinin ölümüne neden olan tatbikatın ardından bu kez çok sayıda Batılı savaş gemilerinin karşılaştığı bir alan olan Umman denizinde füze denemeleri ile “saldırı ve savunma” taktiklerini ortaya koymak amacıyla daha büyük ölçekli bir tatbikat başlattı.

Tatbikat Hürmüz boğazının bulunduğu alanda yapılıyor. Hürmüz Boğazı, Umman denizini Körfez’e bağlayan ve uluslararası petrol ticareti için stratejik bir geçiş noktasını oluşturuyor.

Bu alan, ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara dönmesinden bu yana sert gerilimlere konu oluyor.

İran ordusuna göre bu üç günlük tatbikat karadan karaya, karadan denize ve seyir füzeleri gibi farklı tip füzeler ile savaş gemileri, denizaltılar, uçaklar ve dronlara yüklenen atış sistemleri ve torpillerin test edilmesi için fırsat sunacak.

İranlı amiral Şahram İrani, başta Amerikalılar olmak üzere alanda hazır bulunan yabancı güçleri, uçakları veya dronlarını İran gemilerine yaklaştırmamaları konusunda uyardıklarını bildirdi.

Şahram İrani, tatbikata ilişkin bilgi toplamak amacıyla Amerikan dronlarının yoğunlaştığını gözlemlediklerini ama bunların daha sonra alanı terk ettiğini belirtti.

EN SON EKLENENLER