12 Eylül protesto edildi: AKP darbeyi sürdürüyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 12 Eylül Darbesi’nin 40’ıncı yıl dönümünde, darbe duyurusunun yapıldığı Elmadağ’da bulunan TRT Radyosu binası önünde açıklama yaptı. Eylemde, “Ne darbe ne diktatörlük” yazılı pankart açıldı.

‘DARBE SÜRÜYOR’

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, darbenin devam ettiğini, mevcut rejimin giderek otoriterleştiğini söyleyerek, şunları belirtti:
“Darbeleri önlemek için yapılması gereken bellidir; darbe kurumlarını kapatmak, darbecileri ve bu vesile ile işlenen her tür suçu cezalandırmak, hak ve özgürlükleri evrensel ölçülerde genişletmek, baskıdan kurtarmak, demokratik ve özgürlükleri esas alan bir Anayasa yapılması, hak ihlallerine neden olan yasaların ve sonuçlarının kaldırılması, demokratikleşme yanında barışı sağlamak ve kurumsallaştırmak.”
AKP iktidarının otoriterleşme yolundaki adımlarına rağmen darbe karşıtı söylemlerinden vazgeçmediğine değinen Yoleri, “O halde, 12 Eylül’e ve darbelere karşı olduğunu kanıtlamaya çağırıyoruz” diye seslendi.

TTB: DEMOKRASİ, ADALET, LAİKLİK YOK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de darbenin yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. “40 yıldır bitirilemeyen, ülkeyi ve halkımızı kemirmeye devam eden salgın: 12 Eylül” başlıklı açıklamada, şöyle denildi:
“12 Eylül 1980’de doğanlar, bugün 40 yaşında. O yıl tıp fakültesine girenler, bugün 33-34 yıllık hekim. Gençler böyle bir tarihi bilmiyor, yaşı uygun olanların önemli bir kısmı unuttu bile. Oysa 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarının uygulanabilmesi ve benzer diğer ülkelerde olduğu gibi toplumsal yaşantının da bu uygulamalarla çelişmeyen hale getirilebilmesini hedefleyen askeri darbe, kendisinden sonra gelen iktidarlar aracılığıyla daha da geliştirildi.”
Artık demokrasi, adalet ve laiklikten söz etmenin mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Biliyoruz ki yaşadıklarımız da bunları savunan ve uygulayan iktidarlar da değişmez değildir” diye kaydedildi.

EN SON EKLENENLER