Koronadan patronlar kazanıyor 

Sağlık sektöründe kullanılan plastik eldivenlerin yüzde 60’ından fazlası Malezya’dan geliyor. Ülkeye sadece bu sektörün yaptığı ihracat sonucunda 2020 yılında 5.2 milyar doların girmesi bekleniyor. 
Top Glove, Malezya’daki en büyük plastik eldiven üreticisi. Şirket 2020 yılının ilk çeyreğinde kârını dört kattan fazla arttırarak, 84 milyon dolar kar açıkladı. Şirkete gelen siparişler de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 180 arttı. 
Top Glove’dan sonra en büyük iki plastik eldiven üreticisi olan Hartalega ve Kossan da büyük karlar elde etti. 34 binden fazla işçinin çalıştığı bu üç şirketin borsadaki hisseleri de adeta uçtu. 
Sözkonusu 34 bin işçinin büyük bölümünü Endonezya, Bangladeş, Nepal ve Myanmar’dan gelen göçmen işçiler oluşturuluyor. Her üç şirket de göçmen işçileri oldukça düşük ücretlere çalıştırıyor. 
CNN televizyonuna açıklamada bulunan ABD merkezli İşçi Hakları Konsorsiyum’undan Bent Gehrt’e göre birçok Malezyalı işçi plastik eldiven üretim tesislerindeki düşük ücretli, zor ve tehlikeli işlerde çalışmak istemiyor. 

ARACI ŞİRKET BATAĞI

Üreticiler göçmen işçileri Malezya’ya getirmek için aracı şirketler kullanıyor. Göçmen işçilerle önce kendi ülkelerindeki aracı şirketle sonra da Malezya’daki aracı şirketle anlaşma yapıyor. Sadece bu şirketlerle yapılan anlaşmanın bir göçmen işçiye maliyeti en az 800 doları buluyor. Bu rakam Bangladeş’te 5 bin dolara kadar çıkabiliyor. 
Malezya’ya kabul edilen göçmen işçiler çoğunlukla asgari ücretle, yani aylık 287 dolar karşılığında çalıştırılıyor. İşçiler bu nedenle hem ülkelerindeki ailelerine destek olmak hem de aracı şirketlere borçlarını ödemek için ya tehlikeli iş koşullarında çalışıyor ya da fazla mesailer ile aldıkları ücreti arttırmaya çalışıyor. 
Plastik eldiven sektöründeki iş koşulları, iş güvenliği ve işçi hakları uzmanları tarafından korkunç olarak nitelendiriliyor. Paraya ihtiyacı olan göçmen işçiler günlük üretim kotalarını doldurmamaları durumunda maaşlarından büyük kesintiler yapılıyor. 

TESİSLERDEKİ ISI DAYANILMAZ BOYUTLARDA

Plastik üretiminin yapıldığı fırınların olduğu odaların bazı bölümlerinde sıcaklık 60 dereceye kadar çıkabiliyor. Kossan’ın üretim tesislerinde 2019 yılında yapılan incelemelerde yeterli havalandırmanın olmadığı ve tesis içindeki gürültü seviyesinin işitme kaybı yaratabilecek seviyede olduğu tespit edilmişti. 
Çok yüksek ısı nedeniyle işçilerin güvenlik kıyafetlerini zaman zaman giymedikleri ve bundan ötürü yaralanmaların meydana geldiği de bildiriliyor. İşçiler ayrıca üstleri tarafından kötü muameleye tabii tutulduklarını ve çok sayıda darp etme olayının yaşandığını anlatıyor. 
Kossan’da çalışan işçilerin kaldıkları hostellerde de bazı odalarda 48 kişi bir arada kalıyor. 25 işçiye bir banyo ve bir tuvalet düşüyor. 
Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’nin Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, Top Glove ve bir yan kuruluşu olan TG Medical tarafından üretilen ürünlerin ülkeye girişini, işçilerin zorla çalıştırıldığına dair kayda değer delillerin bulunduğu gerekçesiyle yasaklamıştı. Ancak Batılı ülkelerin önemli bir bölümü, özellikle Corona sürecinde talebin artmasıyla birlikte, işçilerin nasıl koşullarda çalıştırıldığını önemsemiyor. 

EN SON EKLENENLER