AKP-MHP’li ırkçıların katlettiği Tokay toprağa verildi

Afyon’da uğradığı ırkçı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kürt işçi Özkan Tokay, memleketi Van’ın Erciş ilçesinde toprağa verildi. Sabah saatlerinde Van Havaalanı’ndan alınan Tokay’ın cenazesi, buradan Erciş’e doğru yola çıkarıldı. Çelebibağ Mahallesi’nde bulunan aile mezarlığına getirilen Tokay’ın cenaze törenine katılmak için gelen halk, mezarlığı ablukaya alan Türk askerleri tarafından engellendi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in de katıldığı törende, sadece Tokay’ın yakın akrabalarının mezarlığa girişine izin verildi.

TÖRENE KATILIM ENGELLENDİ

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve beraberindeki partililerin de mezarlık alanına girişi askerler tarafından engellendi. Bunun üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yine cenazeyi takip etmek isteyen Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine de engel olundu.

‘HEPİMİZ KENDİMİZİ SORGULAMALIYIZ’

Mezarlığa alınmayan HDP Milletvekili Murat Sarısaç, Tokay’ın Kürt olduğu için öldürüldüğünü belirtti. Katledilen her Kürdün vebalinin AKP-MHP hükümeti ile buna sessiz kalanların boynunda olduğunu söyleyen Sarısaç, şunları söyledi:
“Bu vebal hepimizin boynundadır. Özkan kardeşimiz hepimizin şehididir. Herkes bu ölümden kendisini sorumlu görmelidir. Özellikle Kürtler bu durumda kendisini sorumlu olarak görmüyorsa, bu acıyı kendi acısı olarak görmüyorsa, onlar da kendilerini sorgulasınlar. Bu durum sadece Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu ile açıklanacak bir durum değildir. Evet, Devlet Bahçeli, Erdoğan ve Süleyman Soylu bugün Kürtlerin ölümünü önlerine koymuş, Kürtleri katletme üzerine bir plan kurmuşlardır. Kendilerinin iktidarda kalmalarına da bunu yaparak inandırıyorlar. ‘Biz ne kadar Kürt öldürürsek, ne kadar Kürtleri düşmanlaştırırsak, bizim iktidarımız o kadar sağlam olacak’ inancıyla bu politikayı yürütüyorlar.”
Sarısaç, Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Kürtlerin ulusal birliği 4 parçayı da kurtaracaktır. O zaman Kürtçe konuştuğu için insanlar öldürülmeyecektir” dedi.

EN SON EKLENENLER