Yangınlar protesto edildi, kamuoyuna çağrı yapıldı

Şırnak’ın Cudi, Gabar ve Besta bölgelerinde bulunan ormanlık alanlarda aylardır süren orman yangınları protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi üyeleri, ekolojistler ve çok sayıda kişi, kent merkezine giden yol üzerinde Cudi Dağı bölgesini gören bir noktada bir araya gelerek, açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı bölgede Türk askerinin yoğunluğu dikkati çekti.

‘MÜDAHALE EDEN HALK FİŞLENDİ!’

HDK Ekoloji Meclisi’nden Asrin Keleş, kentteki ekoloji tahribatının Haziran ayında yoğunlaştığına değindi. Yangınların yaşam alanlarına kadar genişlediğini kaydeden Keleş, haber verilmesine rağmen son dönemde yaşanan yangınlara yetkililerin müdahale etmediğini belirtti. Yangının söndürülmesinin “meşguliyet” olarak görüldüğünü söyleyen Keleş, “Yaşam alanlarını korumak isteyen halk yangına müdahale etmiştir. Yetkililer, yangına müdahale eden halkı fotoğraflayıp, fişlemekle yetinmiştir” dedi.

‘EKOLOJİSTLER HALKIN MÜCADELESİNİ BÜYÜTMELİ’

Keleş, Şırnak’ta planlı ve doğrudan ekolojik bir talanın olduğunu ifade ederken, şunları söyledi:
“Köylerde kesilen ağaçlar satılmak üzere TIR’larla nereye taşınmaktadır, Orman Müdürlüğü imkanları neden Şırnak için de kullanılmıyor, Orman Müdürlüğü neden yangın söndürmeyi görev yerine meşguliyet saymaktadır, Silopi’de yer alan termik santralinin yanında sermaye dahil herkesçe konuşulan yeni termik santral planı nereye planlanmaktadır…
Şırnak’taki yangın hepimizin nefesini kesiyor, ekolojik talan hepimizi etkiliyor. Bütün ekolojistleri burada gerçekleşen ekolojik talana karşı mücadele eden Şırnak halkının mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz. Cudi tarihtir tarihi yakmayın.”
HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise “Doğa yaşamdır, hayattır. Doğayı yakmayın, yaşamı yakmayın. Bizim sesimize siz de bulunduğunuz yerden ses verin” çağrısında bulundu.

 

EN SON EKLENENLER