Fransa’da 11 büyükşehirde hava kirliliği yasakları geliyor

Fransa hükümeti, daha önce Lyon, Grenoble ile Paris’te yürürlüğe giren ve bazı kentsel alanlarda havayı aşırı kirleten araçların trafiğe çıkmasını yasaklayan bir kararnameyi imzaladığını duyurdu. Kararname ile emisyon salınımlarına yol açan bazı araç türlerinin yasak olduğu ‘Düşük Emisyonlu Bölge’ uygulaması birçok kent ile büyükşehir için geçerli olabilecek.

Çevre ve Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Paris, Lyon ve Grenoble metropolleri (büyükşehirleri) için geçerli olan yasaklar, Aix-en Provence, Marsilya, Nice, Toulon, Toulouse, Montpellier, Strasbourg ve Rouen gibi şehirlerin merkezinde olduğu metropoller için de uygulanacak.

Çevre ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili ile ulaşımdan sorumlu Bakan Yardımcısı Jean-Baptiste Djebbari, dün söz konusu metropollerin yöneticileriyle bir araya gelmişti. Bu görüşmede trafiğe çıkma yasaklarının nasıl ve hangi alanlarda uygulanacağı üzerine tartışılmıştı.

Fransa’da hava kirliliği birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi büyükşehirler ve çevresinde önemli bir sorun. Temmuz ayında Danıştay tarafından alınan bir kararda, hükümetin hava kirliliğine karşı önlemleri sertleştirmeyi geciktirdiği her 6 ay için en az 10 milyon Euro ceza ödemesine hükmedilmişti. Danıştay, kirliliğin her yıl 48 bin kişinin erken ölümüne neden olduğuna dikkat çekmişti.

 

 

EN SON EKLENENLER