‘Hasta tutsaklar ölüme terk edildi, hemen bırakılmalılar’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ‘F Oturumu’ eyleminin 443’üncü haftasında, Amed’deki D Tipi Cezaevi’nde tutsak olan 82 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekti. Açıklama koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yapıldı.
Açıklamayı Komisyon Üyesi Meral Nergis Şahin yaptı.
Şahin, bu süreçte cezaevlerinden yükselen sese işaret ederek, salgına karşı yeterli önlem alınmadığını, önlem adı altında hak gasplarının meşrulaştırıldığını söyledi. Tedaviye erişimin neredeyse durma noktasına geldiğini, beslenme imkanlarının da yetersizliğinin devam ettiğini bilgisini paylaşan Şahin, aile görüşlerinin kısıtlandığını ve sosyal hakların tamamen yasaklandığını vurguladı. Haberleşme kısıtlamasına da işaret eden Şahin, kitap, gazete ve dergilerin içeriye alınmadığını, tutuklunun dışarı ile bağının kopartılarak tecride mahkum edildiğini ifade etti.
Şahin, 82 yaşındaki Özkan’ın, 24 yıldır cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet tutuklusu olduğunu hatırlattı, cezaevi koşulları ve işkencelerden dolayı Özkan’ın  “yaşayan bir ölü haline” gelmiş olduğunu söyledi.
Şahin, Özkan’ın yürüyemediğini, konuşamadığını ve duyamadığını belirtti, hemen bırakılması gerektiğini söyledi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 315’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, İHD Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi kurucularında hasta tutuklu Mahmut Konuk’ın kızı Evin Konuk katıldı.
Bu hafta inisiyatifin kurucularından olan, 22 Ağustos’ta tutuklanan 63 yaşındaki Mahmut Konuk’un sağlık durumuna dikkat çekildi.
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, “İşini istediği için iktidarın kinine maruz kaldı. Sincan cezaevinde kalıyordu ancak ailesinin ve kendisinin rızası olmadan Adana Kürkçüler cezaevine sürgün edildi. Birçok hastalığı bulunan Konuk için açıklama yapmaya hazırlanırken Van’da akciğer ve solunum sıkıntısı çeken 75 yaşındaki Takiyettin Özkahraman’ın yaşamını yitirdiği haberini aldık. Bir hasta mahpus daha göz göre göre yaşamını yitirdi. Bu yönde yaptığımız çağrılar sonuçsuz kalmakta olması bizi üzmektedir” dedi.
İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen de Konuk’un hastalıkları hakkında bilgi verdi.
Konuk’un kızı Evin Konuk, “Cezaevi şartları hastalıklarını fazlalaştıracak ve insülin kullanmak zorunda kalacak. Bu açıdan korkuyoruz, bir an önce babam tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılsın” dedi.

 

EN SON EKLENENLER