Kültürel miras madenlere kurban edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Hakkari’nin Gever ilçesinde Cilo Sat Gölleri, Govend Dağı, Korgan köyü, Kotranis köyündeki vadi ve Nebirnav Yaylası alanları maden sahasına dönüştürülüyor. Bu bölgelerde kurşun-çinko gibi maden sahaları açılarak tesisler kurulacak. 4 bin 135 metre yükseklikte bulunan Cilo-Sat dağlarında bulunan 12 bin yıllık tarihi kaya resimleri maden ocaklarına kurban edilecek.

Hakkari ve ilçeleri, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Mağaralarda, mağara girişlerinde kayalar üzerinde ilk çağlara ait binlerce resim bulunuyor. Cilo-Sat dağları binlerce yıllık tarihinin yanı sıra el değmemiş doğası ile herkesi kendisine hayran bırakıyor. Özellikle Cilo’nun zirvesine yakın bölgede bulunan ters lale, insan, yılan, geyik, dağ keçisi, yaban koyunu, tavşan, kurt, tilki ve sembolik şekillerden oluşan kaya resimleri bulunuyor. Kaya resimleri bölgenin avcı-toplayıcı döneminde bile yerleşim yeri olduğunu kanıtlıyor.

DEVLETİN TALANI YILLAR ÖNCE BAŞLAMIŞ

Devletin, bölgedeki talanı da yıllar önce başlamış. Buzul gölleri ve doğal güzelliğiyle dünyaca ünlü olan Sat Gölleri’nin etrafında yollar yapılmış, göllerin arasına taş ve toprak doldurulmuş. Bu tarihi ve doğal yerler, şimdi de maden ocakları yapılarak yok edilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden sahasına dönüştürülen Cilo-Sat dağlarının doğal yapısı ile binlerce yıllık tarihi de madenlere kurban edilecek.

FAYDASIZ, TRAJİK VE ZARARLI

KHK ile kapatılan Mezopotamya Ekoloji Derneği (MED) eski Eşbaşkanı Fatih Şahin, havaya, suya, toprağa, doğal yaşama ve yöre insanına vereceği zarar kadar, bölge tarihinin de büyük zarar göreceğini ve yok olacağını söyledi. 12 bin yıl öncesine dayanan Kaya resimlerinin bu tahribattan etkileneceğini vurgulayan Şahin, bu kaya resimlerinin, bölgenin yaşamına, canlı çeşitliliğine, inançlarına, korkularına ve hikayelerine tercüman olduğunu belirtti. Aynı zamanda 68 ilde 766 madan sahasının onayı birçok bölgenin analizinin yapılmadığı, ÇED raporlarına gerek duyulmadığını dile getiren Şahin, “Yeni açılacak maden ocakları, geçmiş medeniyetlerin tarihi eserlerini yok edecek. Gever’de bulunan Gevarok, Tirşin, Warfele Kaya resimleri ve Maraş Nurhak’taki kaleler, gözetleme kuleleri, kervan yolları buna örnektir. Bu tarih ve doğa katliamı, bu bölgeye yapılan güvenlik barajları kadar faydasız. Hasankeyf kadar trajik, DAİŞ’in Suriye ve Irak’taki tarihi eserlere verdiği tahribat kadar zararlıdır” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER