Türk askerlerinin ‘kaybettiği’ Eroğlu’nun akıbeti soruldu

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, kayıplar için her hafta Sümerbank önünde yaptıkları açıklamayı koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamayı İHD yöneticilerinden Caner Canlı okudu. Canlı, 21 Eylül 1995 tarihinde Batman’daki evine baskın düzenleyen Türk askerleri tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu’nun akıbetini sordu.
Türkiye’de 800 civarında kaybedilmiş insanın olduğunu kaydeden Canlı, bunlardan bazılarının gözaltında, bazıların da herkesin gözü önünde güpegündüz sokakta alınarak kaybedildiğini vurguladı. Canlı, “Son kaybımız bulununcaya, kaybedenler ya da devletin temsilcileri yargılanıncaya kadar İnsan Hakları Derneği sorgulamaya devam edecek” diye konuştu.

EROĞLU’NUN HİKÂYESİ

Eroğlu’nun 1930 yılında Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Bardakçı (Batê) köyünde doğduğunu hatırlan Canlı, evli ve 7 çocuk babası olduğunu ifade etti. Yaşadığı köye sık sık baskın yapan askerler ve korucular tarafından korucu olmaya zorlandığını dile getiren Canlı, “Köye yapılan baskınların birinde, kardeşiyle birlikte gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Eroğlu ailesi baskılar sonucu köyden ayrılırken, Batman merkezine taşındı. Birkaç yıl burada yaşadı. 21 Eylül 1995 tarihinde köy korucuları ile askerlerin saat 00.00 sıralarında evine yapmış oldukları baskın sonucunda, Şeyhmus Eroğlu gözaltına alınarak Mardin’e getirildi. Olayın ardından ailesinin onu bulmak, kendisinden haber alabilmek için yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Yetkililer ne ev baskınını ne de gözaltına alındığını kabul etti. Onunla aynı zamanda gözaltında kaldığını belirten kimi görgü tanıkları ise Eroğlu’nun gözaltında tutulduğunu, ağır işkenceler gördüğünü, daha sonra da serbest bırakıldığını söyledi. Eroğlu’ndan gözaltına alındığı tarihten itibaren bir daha haber alınamadı” diye konuştu. 

EN SON EKLENENLER