ABD’de üç ayda federal yargı kararıyla yedinci idam

40 yaşındaki Christopher Andre Vialva, öldürücü iğne ile idam edildi. Adalet Bakanlığı’na göre Vialva’nın ölüm saati Perşembe günü saat 18.46 olarak bildirildi.

Aynı gün içinde Yüksek Mahkeme, Vialva’nın avukatlarının itirazını reddetmişti. Vialva, Texsas’ta bir çifte ait otomobili çalmak, ardından her iki kişiyi kurşunla öldürdükten sonra aracı ateşe vermekten dolayı 2000 yılında ölüm cezasına mahkum edilmişti.

ABD’de suçlar genellikle Eyalet mahkemeleri düzeyinde yargılanıyor ancak en ağır vakalar federal yargıya gidiyor. Federal yargı nadiren ölüm cezaları ve infaz edilmeleri yönünde karar veriyor.

1988’den 2003 yılına kadar sadece üç kişi federal yargı tarafından idam cezasına çarptırıldı. Daha sonra 17 yıl boyunca herhangi bir idam kararı federal düzeyde verilmedi.

Ancak Kasım ayındaki seçimlerde yeniden başkan seçilmeyi umut eden multi-milyarder Donald Trump, bundan bir yıl önce federal düzeyde infazları yeniden geliştirdi.

Vialva’nın infazı, son üç ay içerisinde federal adalet kararıyla geçekleşen yedinci idam oldu. Bunlardan biri yerli, beşi beyazdı. Mevcut durumda, başta güneyde olmak üzere az sayıda eyalet idam cezaları uyguluyor.

Anketlere göre halk nezdinde de idam cezasına destek azaldı. Ancak halen Cumhuriyetçi seçmenler arasında idam yanlısı görüşler oldukça fazla.

EN SON EKLENENLER