Ege’de kadın ve çocuklara yönelik 200’e yakın hak ihlali

Ege Bölgesi’nde dört ay içerisinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor, derneğin binasında açıklandı. Rapor, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 12 ilde yaşanan ihlalleri kapsıyor.

Komisyon üyesi Ayşenur Kizaroğlu, kadına yönelik şiddetin sürdüğünü kaydetti.

Kadın cinayetleri ve tecavüz dosyalarında “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimleri uygulandığına dikkat çeken Kizaroğlu, “Özellikle çocukların mağduru olduğu tecavüz davalarında ‘rıza’ faktörü tartışılmakta ve erkek failler yargı eliyle ya cezasız kalmakta ya da olması gerekenden daha az cezaya çarptırılmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun tüm kesimlerine etkin bir şekilde uygulanması için kalıcı politikalar üretilmeli” dedi.

Kadın ve çocuklara yönelik dört ayda toplam 197 hak ihlalinin yaşandığını kaydeden Kizaroğlu, bu ihlallerden bazılarını şöyle sıraladı:

“28 kadın darp edildi, 7 kadın taciz ve tecavüz uğradı, 28 kadın cinayet eylemlilikleri nedeniyle gözaltına alındı, 28 kadın eylemliliklerinde şiddet ve darp edildi. 5 kız çocuğuna cinsel istismar ve tacizde bulunuldu. 14 şüpheli ölüm ve intiharlar yaşandı.”

Kizaroğlu’na göre ayrıca aynı dönemde 27 kadın cinayeti yaşandı ve 21 kadın fuhuşa sürüklendi.

EN SON EKLENENLER