Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında son durum

Ermenistan’ın desteklediği Dağlık Karabağ bölgesinin Savunma Bakanlığı, bu Pazartesi yaptığı açıklamada Azerbaycan’ın saldırısında kendi cephelerinde 15 askerin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.

ONLARCA ÖLÜ VAR

Pazar günü saldırıların başlamasından bu yana 32 Ermeni savaşçı yaşamını yitirdi. Ayrıca 5 Azerbaycanlı sivil ile Dağlık Karabağlı 2 Ermeni sivil de hayatını kaybetti. Azerbaycan, kendi askeri kayıpları hakkında açıklamada bulunmadı.

Ancak Ermenistan Savunma Bakanlığı’na göre 200 dolayında Azerbaycan askeri çatışmalarda öldürüldü.

Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesi 1991 yılında tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmişti. Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlanmış, Azerbaycan kendisine ait olduğunu iddia ettiği toprakların yüzde 13’ünü kaybetmişti.

TÜRKİYE’NİN SALDIRGAN MÜDAHALESİNE TEPKİ

Pazar günü çatışmaların başlaması ile birlikte Ermenistan, sıkıyönetim ve seferberlik ilan etti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan, Azerbaycan’ın Ermeni halkına “savaş ilan ettiğini” belirterek, Ermenistan ve Azerbaycan’ın “büyük bir savaşın eşiğinde” olduğunu ifade etti. Paşiniyan ayrıca Türkiye’nin “saldırgan” müdahalelerine de tepki gösterdi.

Türk devleti, yetkilileri ve tüm medyası ile açık bir şekilde ‘Ermeni düşmanı’ bir pozisyonda bulunuyor. Ankara’nın Azerbaycan’a son haftalarda yüzlerce çete mensubunu gönderdiğine dair de bilgiler var.

AZARBEYCAN DA SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise “tüm cephe hattında operasyon” başlattıklarını bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “zafer” sözü verdi. Ermenistan gibi Azerbaycan da Pazar günü gece yarısından itibaren “sıkıyönetim” ilan etti. Başken Bakü ve bir çok bölgede sokağa çıkma yasakları da açıklandı.

GÜNEY KAFKASYA’YA YAYILABİLİR

Hazar Denizi’ndeki petrol ve doğal gaz taşıyan boru hatları Dağlık Karabağ yakınından geçiyor. Azerbaycan’ın Ermenistan nükleer santraline saldırma tehdidi ardından Ermenistan, Güney Kafkasya için doğacak riskler konusunda uyardı.

PUTİN PAŞİNİYAN İLE, ERDOĞAN ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Çatışmaların sürdüğü bir sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistanlı mevkidaşı Paşiniyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ancak görüşmeye dair detaylar sızmadı. Aynı sırada Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İlham Aliyev ile telefon görüşmesi yaptı.

FRANSA: ERMENİ HALKININ YANINDAYIZ

Bir çok uluslararası güç çatışmaların durmasını istedi. Ateşkes çağrısı yapanlar arasında Birleşmiş Milletler ve ABD de bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada Ermeni ve Azeri yöneticilerle görüştüğünü belirterek, derhal Dağlık Karabağ’da ateşkes yapılmasını istedi.

Macron, “Herkes Fransa’nın Ermeni halkı ile yakınlığını biliyor. En kısa sürede barışı bulmalı. Fransa her zaman Ermeni halkının yanındadır” dedi.

Macron, Fransa’nın Minsk grubu Eşbaşkanı olarak sorumluluklarına sahip çıkmaya hazır olduğunu belirtti. ABD, Fransa ve Rusya Minsk grubunda yer alıyor. Bu grup, Ermenistan ile Azerbaycan arasında arabuluculuk için görev almıştı.

EN SON EKLENENLER