Filipinler’den Brezilya’ya HDP’ye destek mesajları

Almanya’dan Yeşiller Partisi, Yunanistan’dan SYRIZA, Filipinler’den Emekçi Kitleler Partisi, Brezilya’dan Sosyalizm ve Özgürlük Partisi, İngiltere’den Kürdistan Barış İnisiyatifi, Fas’tan Birleşik Sosyalist Parti ile İlerici Kadınlar Derneği HDP ile dayanışmalarını ifadede eden mesajlar gönderdi.

Mesajların neredeyse tümünde saldırının bütün muhalefeti susturmaya yönelik sistematik saldırılar olduğuna dikkat çekildi. Mesajlarda ayrıca hükümetlere bu saldırılar karşısında sessiz kalmamaları çağrısı yapıldı.

ALMAN YEŞİLLER: ERDOĞAN’IN AMACI ELEŞTİREL DÜŞÜNCEYİ YOK ETMEK

Almanya Yeşiller Partisinden Federal Parlamento üyeleri Claudia Roth ve Cem Özdemir yaptıkları ortak açıklamada, saldırıların Türkiye’yi muhaliflerden temizlemeye ve eleştirel olanları tamimiyle susturmaya dönük olduğuna işaret edilerek şu görüşler paylaşıldı:

“80’in üzerinde HDP’li üye ve siyasetçiye yönelik Türkiye’de gözaltılarla, Erdoğan otokratik siyasetini kendisinden farklı düşünenlere karşı intikam alırcasına devam ettirmektedir. Bir kez daha ortaya çıkıyor ki, Erdoğan’ın amacı tarafsız ve bağımsız hukuku uygulamak değil, eleştirel düşünceyi baskı altına almak ve tümüyle ortadan kaldırmaktır.

Gözaltı operasyonunun resmi olarak öne sürülen sebepleri saçma olduğu kadar, Erdoğan’ın hukukun üstünlüğü ilkesini esastan nasıl ortadan kaldırdığını da göstermektedir. Erdoğan’ın saldırgan ve militarist dış politikası nedeniyle ve ülke içinde ve bölgede gerginliği artırıcı tutumundan dolayı hem ulusal hem de uluslararası alanda eleştirilerin odağı haline geldiği bilinmektedir. Bu gözaltılar, ülkeyi muhaliflerden temizlemeye ve eleştirel olanları büsbütün susturmaya dönük çılgınca bir düşüncenin sonucunda ortaya çıkmış aciz ve umutsuz bir çabadır.

‘ALMAN HÜKÜMETİ SERT TEPKİ GÖSTERMELİ’

Erdoğan bunu başarmamalı ve başaramayacaktır. Bu gözaltılar Federal Almanya’nın, Erdoğan’ın bu otokratik siyasetini en sert biçimiyle eleştirip mahkum etmesini, öteden beri talep edilen ekonomik ve askeri yaptırımları ivedilikle devreye sokmasını zorunlu kılmaktadır.

Bütün zorluklara ve baskılara rağmen demokrasinin, hukukun üstünlüğü ve çoğulculuğun bayrağını her zaman yüksekte tutan kişiler olan gözaltındakiler ve HDP’yle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.”

FİLİPİNLER EMEKÇİ KİTLELER PARTİSİ: KOBANÊ’DEKİ MAĞLUBİYETİN İNTİKAMI ALINIYOR

Filipinler’den Emekçi Kitleler Partisi (The Partido Lakas ng Masa- PLM):

“PLM olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aşırı milliyetçi ve Kürt karşıtı hükümetinin, HDP üyelerine yönelik Ankara Başsavcısının 82 kişi hakkında gözaltı emri çıkarmasıyla hedef aldığı son gözaltı dalgasını kınıyoruz.

Erdoğan rejimi, Suriye ve Irak’taki soykırım saldırısında IŞİD’e yardım etmiştir ve Kuzey Suriye’de Rojava’da Kürtlere karşı etnik temizlik yapmaktadır. Şimdi de rejim, IŞİD güçlerinin Kobanê’de mağlup olmasının intikamını HDP’den almak istemektedir. Bu açıkça demokratik hakları ve Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleyen HDP’ye yönelik bir saldırı kampanyasıdır.

SYRİZA: HDP İLE TAM DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Yunanistan’daki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Uluslararası ve Avrupa İşleri Daire Başkanlığı:

“SYRIZA, Erdoğan hükümetinin yeni otoriter baskılarına karşı sesini demokratik ve ilerici Türkiye vatandaşlarıyla birleştiriyor. Aralarında Kars Belediye Başkanı ve üst düzey yöneticilerinin bulunduğu 82 HDP’linin, Ekim 2014’teki kitlesel protestolar gerekçe gösterilerek gözaltına alınması, Türkiye’de uzun süredir devam eden siyasi ve sosyal hak ihlalleri serisinin bir başka bölümüdür. SYRIZA olarak, HDP ve Türkiye’de bu kadar zor koşullara rağmen cesaret ve özveri ile demokrasi mücadelesi veren tüm ilerici kesimlerle tam dayanışmamızı ifade ediyoruz.”

BREZİLYA’DAN PSOL: HDP İLE BİRLİKTEYİZ, MÜCADELEMİZ AYNI

Brezilya’dan Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL):

“Türkiye’de demokrasi için HDP’lilere için özgürlük! HDP’nin 82 üyesinin gözaltına alınması, Türk hükümetinin ülkedeki demokrasiye yönelik en son saldırısıdır. Erdoğan hükümeti, halkın siyasi örgütlerini sindirmek ve sonsuza kadar iktidarda kalmak için sivil hakları ihlal etmektedir. PSOL olarak Brezilya’dan bizler, Türk rejiminin otoriterliğini kınıyoruz ve ülkede eşitlik ve demokrasi için mücadele ettikleri için gözaltına alınan 82 kişi ve diğer tüm Türk ve Kürt aktivist ve parti üyelerine özgürlük talep ediyoruz. Sizinle birlikteyiz, mücadelemiz aynı!”

KÜRDİSTAN’DA BARIŞ İNİSİYATİFİ: MUHALEFETİ YOK ETMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR GİRİŞİM

İngiltere merkezli Kürdistan’da Barış İnisiyatifi:

“Türk yetkililer, HDP’nin eski belediye başkanları, milletvekilleri ve partinin mevcut Merkez Yürütme Kurulu üyesi dahil 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Gözaltı kararında isnat edilen suçlar; HDP’nin IŞİD’in 2014’te Suriye’deki Kürt kenti Kobani’yi ele geçirme girişimine karşı çıkması ve Türk hükümetinin Türkiye’deki insanların kenti savunmasına izin vermemesiyle bağlantılı. Türk devletinin IŞİD saldırısına izin veren ve aslında onu bir bakıma koruyan tutumu Türkiye’de özellikle Kürt nüfus arasında o dönem büyük protestolara yol açtı.

2014 yılında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 9,77 kazandı. Haziran 2015 genel seçimlerinde HDP oyların yüzde13,2’sini aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP-MHP hükümetinin buna cevabı HDP’yi kriminalize etmek oldu. 2015 yılından bu yana binlerce HDP üyesi ve yöneticisi gözaltına alındı ve tutuklandı. Bu, HDP’yi Türkiye’deki Kürt temsilinin herhangi bir tezahürünü ve hükümete karşı herhangi bir muhalefeti ortadan kaldırmaya yönelik sistematik bir girişimdir.

Demokrasiye yönelik bu son saldırı, temel hakların bu şekilde bastırılması konusunda bırakın İngiltere ve Avrupa hükümetlerinden eleştiri gelmesini herhangi bir yorum bile olmadı. Bu kabul edilemez ve sorgulanmalıdır. Erdoğan ve hükümeti cesaretlenmiştir. Giderek artan ekonomik ve sosyal krizin ortasında, Ortadoğu ve Akdeniz’de tehlikeli bir eğilim haline gelmişlerdir ve ayrıca Kürt halkı için bir trajedidirler. Bu saldırıyı şimdi durdurun.”

FAS BİRLEŞİK SOSYALİST PARTİSİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Fas Birleşik Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Nebile Münip :

“HDP’de mücadele veren kadın, erkek tüm yoldaşlar en iyi dayanışma selamlarımızı iletiyor, özgürlük ve adalet için direniş mücadelenizi selamlıyorum. Sizlere ve partinize karşı girişilen tutuklama operasyonlarını şiddetle kınıyorum.”

FAS İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ: DEVRİMCİLER SERBEST BIRAKILMALI

Fas İlerici Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Suat Brahmi:

“Bizler, Fas İlerici Kadınlar Derneği olarak HDP’li kadın ve erkek devrimcilerin, bir bütün olarak HDP’nin karşı karşıya kaldığı gözaltı ve tutuklama operasyonlarını şiddetle kınarken, HDP ile şartsız ve mutlak dayanışmamızı ilan ediyoruz. Gözaltına alınan, tutuklu bulunan tüm devrimcilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

EN SON EKLENENLER