SOHR: Azerbaycan’a gönderilen paralı asker sayısı 850 kişi oldu

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Türk devletinin Ermenistan’a karşı savaşmak için Azerbaycan’a gönderdiği Suriyeli çete sayısının 850 kişi olduğunu ve yaşanan çatışmalarda 3 çetenin öldüğünü duyurdu.

SOHR, daha önce paylaştığı bilgilerde Türk devletinin Suriye’den 320 çete üyesini Azerbaycan’a gönderdiğini açıklamıştı. Ancak gözlemevi bugün paylaştığı bilgilerde bu sayının 850 kişiye ulaştığını ve yaşanan çatışmalarda bu kişilerden 3’ünün öldüğünü bildirdi.

Suriye’den Azerbaycan’a çete sevkiyatının “Türk güvenlik şirketleri” tarafından yapıldığını belirten SOHR, Türk devleti denetimindeki gruplardan Arapların ağırlıkta olanların Azerbaycan’a gitmeyi kabul etmediğini gidenlerin çoğunun “milli dava” düsturuyla hareket eden “Türkmen” ağırlık gruplar olduğunu kaydetti.

Diğer yandan Azerbaycan’a giden çetelerin sosyal medyaya düzen bir ses kaydında, bir çete üyesi “çatışmaların çok yoğun olduğunu, 30-35 üyelerinden haber alamadıklarını ve enkazların arasında kalmış olabileceği, 35 kayıpları ve 70 yaralıları olduğunu” söylüyor.

Reuters haber ajansı, Türk devletinin 700 ile 1000 çeteyi Azerbaycan’a gönderdiğini servis etmişti.

The Guardian gazetesi ise söz konusu çetelerin Efrîn’de bir Türk güvenlik şirketi tarafından Azerbaycan’a nakledildiğini yazmıştı.

Rusya ve Ermenistan medyası ise Türk devletinin 4 bin çeteyi Suriye’den Azerbaycan’a sevk ettiğini yazmıştı.

1000 ile 1500 dolar arasında ödeme yapılan çetelerin çoğunun Sultan Murat, Ebû Emşet, Süleyman Şah, Muntasir Billah, Hamza tümeni ve Semerkant grubu üyeleri olduğu ifade ediliyor.

 

 

EN SON EKLENENLER