Fransa siyasal İslam’a karşı kendi İslam’ını yaratıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, başta “siyasal İslam” ve “radikal İslama” karşı mücadele olmak üzere “ayrılıkçılığa karşı yasa tasarısının” genel hatlarını açıkladı.

Henüz yazım aşamasında olan yasanın Aralık ayı başında Bakanlar Kurulu’na, ardından Ulusal Meclis’e gelmesi gerekiyor. Tasarı iki bük stratejiye dayanıyor: “Savunmacı” ve “saldırgan”. Bu tasarı ile herkesi entegre etmek amacıyla Cumhuriyeti her yere taşımak amaçlanıyor.

Macron, “Sorun laiklik değil” diyerek şunları ekledi: “Fransız Cumhuriyeti’nde laiklik, inanma veya inanmama özgürlüğüdür (…) Laiklik devletin tarafsızlığıdır ve hiçbir şekilde toplumda, kamusal alanda dinlerin silinmesi değildir.”

Yönelmek gereken şeyin “İslamcı ayrılıkçılık” olduğunu belirten Macron, bu ideolojinin nihai amacının “kontrolü tamamen ele geçirmek”, “ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü ve dine sövgü hakkını reddetmek” olduğunu ifade etti.

İslam’ı hedeflemek istemediğine işaret eden Macron bununla birlikte İslam’ın dünyanın her yerinde “derin bir kriz” yaşadığını kaydetti.

‘MAHALLELERDE AYRILIKÇILIĞI İNŞA ETTİK’

Macron, ayrılıkçılık konusunda şunları söyledi: “Biz kendi ayrılıkçılıklarımızı bile inşa ettik. Bu, mahallelerimizdeki ayrılıkçılıktır. Gettolaşmadır (…) Sefalet ve zorlukların yoğunlaşmasını inşa ettik ve bunu çok iyi biliyoruz. Genellikle halkı kökenlerini ve sosyal ortamlarına göre yoğunlaştırdık. Cumhuriyet’in bazı mahallelerinde eğitimsel ve ekonomik zorlukları yoğunlaştırdık (…) Cumhuriyet’in vaatlerinin yerine getirilmediği mahalleler kurduk.”

SÖMÜRGECİ GEÇMİŞİN TRAVMALARI

Sömürgeci geçmişin bazı travmalarının da hala çözülmediğini belirten Macron, Magreb ve Kuzey Afrika kökenli vatandaşların sömürgeci geçmişe dair söylemlerle kendi kimliklerini yeniden gözden geçirdiğine dikkat çekti. Macron, bazı gençlerin “bu söylemleri kullanan bazılarının yöntemsel tuzağına düştüğünü” savundu.

RADİKAL İSLAMCILIK YAPAN DERNEKLER FESHEDİLECEK

Radikal İslamcılık yaptığından şüphe edilen derneklerin hedefte olduğunu ifade eden Macron, bunların feshedileceğini vurguladı. Macron, “Dernekler kırılmaları değil ulusa bağlı olmalı ve bu ilkeden hiçbir taviz vermeyeceğiz” dedi.

DERNEKLERİN FİNANSMANINA SIKI KONTROL

Devlet yardımı isteyen tüm derneklerin Cumhuriyet’in değerlerine saygıyı taahhüt eden bir sözleşme imzalaması gerektiğini belirten Macron, “Eğer sözleşme bozulursa, sorumluları geri ödeme yapmalı, zira kamu parası ayrılıkçılığı finanse etmeye hizmet etmemeli” diye konuştu.

OKULLAR CUMHURİYETİN DEĞERLERİNİ ÖĞRETMELİ

Eğitim kurumlarının da bir dinin değil Cumhuriyetin değerlerini savunması gerektiğini söyleyen Macron, “sözleşme dışı okulların daha fazla denetleneceğini” ifade etti.

EVDE EĞİTİM SINIRLANDIRILDI

Evde eğitimin de hastalık gibi aciliyetler dışında sınırlandırılacağını dile getiren Macron, böylece eğitimden kopan çocukların ibadetlerin yapıldığı “deklare edilmemiş yapılara entegre olmasını” karşı çıktı.

İSLAM’I YENİDEN YAPILANDIRMAK

Tasarının bir ayağının da İslam’ın kendisini yeniden yapılandırmasına yardımcı olmak olduğunu söyleyen Macron, “Yürütmek istediğimiz stratejinin dördüncü ekseni aydınlığın İslam’ı olan bir Fransa İslamı oluşturmaktır” şeklinde konuştu.

İMAMLAR FRANSA’DA EĞİTİLECEK

Yabancı ülkelerin etkisini azaltmak için İmamları da kendilerinin eğiteceğini ifade eden Macron, “İmamları kendimiz eğiteceğiz” dedi.

OKULLARDA ARAPÇA EĞİTİMİ

Macron, “en kötüsünü” öğreten ve “manipüle eden” derneklerin önüne geçmek için okullarda daha fazla Arapça dili eğitiminin öne çıkarılacağını belirtirken, Arapça, ama aynı zamanda çok sayıda farklı dil çocuklarımızın, ailelerinin zenginliğidir” diye belirtti.

EN SON EKLENENLER