Kanada, Türkiye’ye silah satışını durdurmak için ‘ihlal’ bekliyor

Bakan Champagne, Kanada medyasına verdiği bir mülakatta, Türkiye’nin Ermenilere karşı Azerbaycan’ın yanında savaşa dahil olduğuna ilişkin bilgileri değerlendirdi.

Kanada’daki Ermeniler ve neo-demokratlar, Ontario’daki bir şirket tarafından Türk dronlarında kullanılmak üzere üretilen elektro-optik sensör ihracatının durdurulmasını istiyor.

Ermenistan’a göre Türk devleti Suriye’den cihatçıları Azerbaycan’a taşırken, F-16 uçakları Azerbaycan ordusuna destek veriyor.

RAPOR: KANADA OPTİKLERİ KÜRTLERE KARŞI KULLANILDI

Kanadalı sivil toplum örgütü Project Ploughshares tarafından yayınlanan bir rapora göre Türkiye, Amerikalı şirket L3Harris’in Kanada şubesi L3Harris WESCAM tarafından üretilen elektro-optik algılayıcıları giderek daha fazla kullanıyor ve bu kullanım kişi haklarının ihlal edilmesi konusunda maddi bir risk oluşturuyor.

La Presse Canadienne gazetesine mülakat veren Dışişleri Bakanı Champagne, “Memurlarımıza derhal bu iddiaları soruşturmaları talimatını verdim” dedi. Bakan Champagne, kötüye kullanılan tüm izinleri askıya alma veya iptal etmeye hazır olduklarını belirtti.

Project Ploughshares tarafından yayınlanan rapora göre insansız hava araçlarına yerleştirilen WESCAM algılayıcıları Türkiye tarafından yakın zamandaki askeri operasyonlarda yaygın bir şekilde kullanıldı.

Rapora göre Türkiye bu sensörleri 2017 yılından beri askeri operasyonlarında Kürtlere karşı kullanıyor. Raporda, sensörlerin takıldığı Türk dronlarının Kürt gerillaları ile Suriye, Irak ve Libya’daki askeri operasyonlarda kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Raporda, “Öyle görünüyor ki, Türkiye WESCAM sensörleri ile donatılan dronları, BM’nin silah ambargosunu ihlal ederek, Libya’daki silahlı gruplara yönelik de ihraç etti” denildi.

Kanada Ermeni Ulusal Komitesi de federal hükümeti Türkiye’ye yönelik silah ihracatına derhal son vermeye çağırdı.

Dışişleri Bakanı, yürütülen soruşturmanın ne kadar zaman alacağına ilişkin bilgi vermeyi reddederken, NATO ve diğer ortaklarından “mümkün olan en iyi istihbaratları elde edeceklerini” ifade etti.

EN SON EKLENENLER