Norveçli Neo-Naziye DAİŞ üyeliğinden 8 yıl hapis cezası

Rusya doğumlu 31 yaşındaki Norveçli Oleg Neganov, Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentindeki bir mahkeme tarafından DAİŞ’a üye olduğu için 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Konuya geniş yer veren Norveçli radyo ve TV yayın şirketi NRK’ye göre Neganov mahkemedeki duruşmalarda yanlış yaptığını kabul etti, af edilmesini ve Norveç’e gönderilmesini istedi. Ancak Hewler’deki bir cezaevinde tutulan Neganov’un talepleri reddedildi.

NRK’ye açıklama yapan avukatı Ahmed Tahir Abdulla, “Suçlu olduğunu kabul etti. Hakime terör örgütünün bir parçası olduğunu söyledi. Amacı İslamı savunmaktı. Pişman olduğunu da söyledi” dedi.

Rusya doğumlu Oleg Neganov, 2006 yılında ailesi ile birlikte Rusya’dan Norveç’e göç etmiş. Annesi Norveç vatandaşı olan Neganov, 17 yaşında iken postaneden sahte belgeyle para çekme suçundan 21 gün hapis cezasına çaptırılmış. Daha sonra da Norveç’in başkenti Oslo’da Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı Neo-Nazi örgütünün saflarına katılmış. Neganov, örgütün gerçekleştirdiği gösteri ve etkinliklerde de yer almış.

NORVEÇ’TE NEO-NAZİ SURİYE’DE DAİŞ’LI

Norveç medyasında yer alan bilgilere göre Neganov 2014 yılında Norveç’ten Suriye’ye geçerek DAİŞ saflarına katıldı. DAİŞ’ın ele geçirilen belgelerinde Amir Russi kod adını alan Neganov’un DAİŞ saflarına gönüllü katıldığı bilgisine yer veriliyor. Norveç’te Neo-Nazi olan Neganov’un, Suriye’ye geçtikten sonra DAİŞ’li olduğu belirtiliyor.

6 yıl DAİŞ saflarında savaşan Neganov, koalisyon güçlerinin Suriye’de gerçekleştirdiği bir hava saldırısı sonucu bir bacağını kaybetti. Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Suriye Demokratik Güçleri tarafından Bahoz’da yakalanarak cezaevine konuldu.

Bir SDG yetkilisi, geçtiğimiz yıl NRK’ye aralarında Neganov’un da bulunduğu bir grup DAİŞ’linin Güney Kürdistan’a nakledildiğini açıklamıştı. Neganov’un avukatı Abdalla, Demokratik Suriye Güçleri’nin bilgilerini doğruladı ve Amerikan askerlerinin Neganov’u Suriye’den Irak’a sevk ettiğini söyledi.

MAHKEMEDE SUÇLARINI KABUL ETTİ

Neganov, Hewlêr’de yapılan duruşmalarda suç işlediğini kabul etti. Örgütün askeri eğitim çalışmalarına katıldığını ve örgüte silah temin ettiğini kabul etmekle birlikte çatışmalara katıldığını inkar etti.

Mahkeme, terör yasalarına muhalefet ettiğine ve DAİŞ üyesi olduğuna kanaat getirerek Neganov’u 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Avukatı Neganov’un DAİŞ’in eylemlerine katılmış olması durumunda en az 15 yıl hapis cezası ya da ölüm cezası alabileceğini söyledi.

Avukatın NRK’ye yaptığı açıklamaya göre Neganov’un Norveç’e gönderilmesi talebini mahkeme reddetti. Neganov’un Norveç’teki avukatı Nils Christian Nordhus da, müvekkiliyle konuştuğunu ve Norveç’e gönderilmeyeceğini bildiği için Norveçli kurumlardan her hangi bir talepte bulunmayacağını kendisine söylediğini açıkladı.

Bu arada NRK, Neganov’un Norveç’teki ırkçı ve faşist örgütlerle ilişkisini gösteren pek çok fotoğraf ve görüntüye ulaştı. Fotoğraflarda Neganov’un elinde balta, silah gibi aletler taşıdığı ve ikinci dünya savaşından kalma Nazi üniforması giydiği ve Nazi selamı verdiği görülüyor.

Neganov’un ırkçıların saflarında mücadele ederken merak ettiği için Norveç’te bulunan bir camiye gittiği ve okuduğu Kur’an’dan etkilenerek Müslüman olduğunu belirtiliyor.

EN SON EKLENENLER