Kanada özel izinle sattı, şimdi Karabağ’da kullanılıyor

ABD merkezli bir şirket olan Kanada’daki L3Harris Wescam’ın birçok katil teknolojisinin Türkiye üzerinden Azerbaycan’a aktarıldığı ortaya çıktı. L3Harris Wescam’ın sattığı elektro optik sistemler ya da sensorlar ile donatılan ve Erdoğan’ın damadının başında olduğu Baykar şirketinin sattığı dronlar, Azerbaycan’a da verildi.

Geçtiğimiz yıl Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgal saldırıları sonrasında ilan edilen sözde silah ambargosuna rağmen Mayıs ayında bizzat Kanada hükümeti tarafından bu tür teknolojilerin Türkiye’ye satışına istisnai izin verildiği ortaya çıkmıştı. Bu iznin bizzat Erdoğan ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau arasında nisan ayında yapılan görüşmeden sonra çıkması dikkat çekmişti.

ÖNCE SATIŞINA İZİN VERDİ ŞİMDİ ARAŞTIRTIYOR

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kendi hükümetinin bizzat izin verdiği katil teknolojilerin şimdi Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığını araştıracak.

Trudeau, Mayıs ayında L3Harris Wescam’ın Türkiye’ye teknoloji satışlarına bizzat izin veren Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne tarafından söz konusu teknolojilerin Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığını araştıracağını kaydetti. Kanada’nın ‘insan haklarının ihlal edilmemesi’ konusundaki şartlarına uyulup uyulmadığının önemli olduğunu savunan Trudeau, henüz kendi teknolojilerinin Azerbaycan-Yukarı Karabağ savaşında kullanılıp kullanılmadığını bilmediklerini iddia etti.

Trudeau, bölgedeki savaştan ‘kaygılı’ olduklarını savunurken, soruna askeri çözüm olmadığını da söyledi. 

Kanada hükümeti, Türkiye’nin Ekim 2019’daki Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal saldırıları sonrasında Ankara’ya silah ambargosu kararı alan ülkelerin başındaydı. Ancak son yıllarda Türkiye’ye satılan yüz milyonlarca dolarlık teknolojilerin tamamına yakınını oluşturan insansız hava araçlarında (dron) kullanılan elektro optik sistemler-sensorların satışlarına özel izin verilmişti.

 

EN SON EKLENENLER