Danimarka’da ‘şeriata göre boşanma’ skandal yarattı

Olay Odsense kentinde yaşandı. Belediye Başkanı Peter Rahbaek Juel, “21’inci yüzyılın oltasındaki kötü bir masal gibi” diyerek tepki gösterdi.

Bir imamın şeriata göre çıkardığı boşama belgesi medyada yayınlanınca skandal oldu. Boşanma belgesi Muhammed El Halid Samha ismiyle tanınan Danimarkalı imam Ebu Başar’ın imzasını taşıyor.

Suriye kökenli bu din insanı, Danimarka’da tartışmalı bir kişi olarak biliniyor. İslam peygamberi Muhammed’in 12 karikatürünün Jyllands-Posten gazetesinde yayınlanması ardından 2005 yılında Mısır, Lübnan ve Suriye’ye giderek protestoları örgütlemeye çalışmış.

Berlingske Tidende gazetesi tarafından ortaya çıkarılan boşanma belgesi Arapça üç sayfadan oluşuyor. Boşanmak isteyen kadının şeriata dayalı bir dizi koşulu yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor. Bunlar arasına eski eşine 75 bin kron (10 bin euro) verilmesi yer alıyor. Sözkonusu kadına bu belge ile başka bir erkekle evlenmesi ve Vollsmose’deki eski evinden 130 kilometreden fazla uzağa taşınması, “namusuna” veya ailesinin “namusuna” zarar verecek bir davranışta bulunması halinde iki çocuğuna bakması dayatılıyor. Boşanma ayrıca kadının “Kuran’ı, Arapçayı ve günde beş vakit namaz kılmayı çocuklarına öğretmemesi halinde” iptal edilecek.

Belediye Başkanı, “Şeriat yoluyla işlenen bu psikolojik şiddet kabul edilemez” dedi. “Gerçekte bu kadın boşanmıyor, kendi kocası ve imamının denetimine tabi tutuluyor” diye ekleyen Belediye Başkanı, bu nedenle belediye adına suç duyurusunda bulundu. Suçlama çerçevesine para cezası ve üç yıla varan hapis öngörülüyor.

Belediye Başkanı, “Şeriatı uygulayan imamlar ve vaizlere, bunun Danimarka’da ceza getirdiğini hatırlatmak için açık bir sinyal göndermek önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bu olay parlamentoda da tepkiye neden oldu. Sosyal Demokrat Başbakan Mette Frederiksen, Facebook hesabında yaptığı açıklamada “Şeriat kadınlara zulmediyor ve Danimarka’da yeri yok” dedi. Başbakan, bu uygulamaya son vermek için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Bir imam hiçbir şekilde boşanmalara karışmamalı. Bu tamimiyle iki kişinin tercihidir, başkasının değil” diye kaydetti.

Berlingske Tidende gazetesine göre Danimarka’da şiddet mağduru kadınların boşanmasını engelleyen negatif bir toplumsal denetime katkı sunan gizli dini meclisler var.

Göçmen Bakanı Mattias Tesfaye, “Bu davranış şok edici 2020’de yaşıyoruz, Orta Çağ’da değil! Ezilen kadınlar haklarını tanımalı ve boşanıp boşanmayacaklarına kendileri karar vermeli” dedi.

EN SON EKLENENLER