AB’den Filistin’e yardım için İsrail ile ilişki şartı

Haber sitesi Axios’un Avrupalı ve İsrailli diplomatlara dayandırdığı haberine göre Avrupa Birliği Filistin Yönetimi’ne maddi yardımlar konusunda bilgilendirmede bulundu.

Habere göre Filistinliler İsrail’in kendileri adına topladığı vergileri reddetmeye devam ettikçe, Avrupa Birliği yeni bir maddi yardımda bulunmayacak.

Mayıs ayı başında Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Batı Şeria’daki ilhak planlarından vazgeçmeden Filistin hükümetinin yapılan anlaşmalara bağlı kalmayacağını duyurmuştu.

Bu açıklama ardından Filistin Yönetimi, ayda 150 milyon dolara varan vergi gelirlerini kabul etmeyi durdurdu. Bu vergiler, Filistin adına İsrail tarafından toplanıyor.

İLHAK PLANI ASKIYA ALINDI AMA…

İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri normalleştirme anlaşması ardından Batı Şeria’daki ilhak planı askıya alınmıştı. Ancak buna rağmen Mahmud Abbas kararından dönmedi ve memurların ücretlerini ödeyebilmek için bir çok Avrupa ülkesinden “acil borç” talep etti.

Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Norveç, ilhak projesinin gündemde olmadığını değerlendirerek, talebi reddederken, Filistin Yönetimi’nin İsrail’in topladığı parayı kabul etmesi gerektiğini bildirdi.

Abbas ise İsrail devleti planlarından vazgeçtiğini yazılı olarak bildirmeden sözkonusu parayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

EN SON EKLENENLER