Eylül raporu: Gazetecilere yönelik hak ihlalleri

Amed’deki Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ‘Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.  Raporda, “Bir ay boyunca gazetecilerin baskıya maruz kalmadığı tek bir gün bile neredeyse olmadı. Eylül ayında yaşananlar Türkiye’nin basın karnesini daha da zayıflatmış, mevcut tabloyu daha da karanlık bir hale getirmiştir. Geçtiğimiz ay birçok ajans ve haber sitesine erişim engeli getirildi. Şu bir gerçek ki; erişim engellerinin temel amacı iktidarın rahatsızlık duyduğu haberlerin yayılmasını engellemektir. Ajans ve siteler erişim engelleriyle işlevsizleştirilmek istenirken, televizyonlar da ekran karartmalarıyla susturulmak isteniyor” denildi.
Tele1 ve Halk TV’nin 5’er gün karartılmasına değinilen raporda, birçok televizyona da para cezaları verildiği belirtildi.

HAPİS, GÖZALTI, BASKIN

Gazeteciler Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in MİT elemanının cenaze törenine ilişkin haber yapmalarından kaynaklı ceza aldıklarının hatırlatıldığı raporda, bu cezaların gazetecilerin mesleklerine verildiği kaydedildi.
Raporda şunlara da değinildi:
“Yeni ayın daha ilk gününde gazeteci Hakkı Boltan evi basılarak gözaltına alındı. Boltan, günlerce gözaltında tutulduktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Henüz raporumuz yapım aşamasındayken, bizi derinden üzen bir haber de Van’dan geldi. 6 Ekim günü sabah erken saatlerde Mezopotamya Ajansı’nın Van bürosu polisler tarafından basıldı. Aynı saatlerde kentteki 5 gazeteci de evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Helikopterden atılan Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirmişti. Anlaşıldığı üzere Van’da gözaltına alınan gazeteci arkadaşlarımız bu gerçekleri açığa çıkardıkları için hedef haline getirilmişlerdir.
Gazetecilik kontrol altına alınabilecek bir meslek, gazeteciler de iktidarın memuru değildir. Basının özgür bir ortamda çalışması için çalışmalarımız sürecek ve halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz.”

EYLÜL BİLANÇOSU

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 89 gazetecinin tutsak olduğunu belirtirken, şu bilgileri de verdi:
“Eylül ayında 6 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteciye ajanlık dayatması yapıldı, 4 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 4 gazeteci hakkında dava açıldı, 4 gazetecinin haber takibi engellendi, 2 gazeteci tutuklandı, 66 gazetecinin yargılanması devam etti, 32 haber ve 3 internet sitesine erişim engellendi, 10 gazeteciye 35 yıl 10 ay 13 gün hapis, 20 bin TL de para cezası verildi.”

 

EN SON EKLENENLER