FIDH: İran’da idam yaygın bir şekilde kullanılıyor

Her iki organizasyon, İran İslam Cumhuriyeti’nin Çin’den sonra idamların en fazla yaşandığı ikinci ülke olarak sürekli yer aldığını belirtti. Rapor, “

Raporda, 2019 yılında en az 251 kişinin idam edildiği, 2020’nin ilk dokuz ayında ise 190’ı aşkın kişinin idam edildiği kaydedildi. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

10 Ekim Uluslararası İdama Karşı Gün vesilesiyle yayınlanan raporda, adil yargılanma hakkının inkarı ile idam cezasının kullanımı arasında bağ kuruluyor.

Çok sayıda idam kararının adil yargılanma alanındaki uluslararası standartlara uygun olmadığına vurgu yapılan raporda, idam koridorlarındaki tutukluların genellikle “muğlak suçlamalar” ve genellikle işkence veya kötü muamele ile alınmış “itiraflara” dayalı olarak mahkum edildikleri kaydedildi. İdam cezası riski altında olanların genellikle kendi tercih ettikleri avukatlara da erişemediği ifade edildi.

Raporda, “İdam cezasına götürebilecek suçların ezici çoğunluğu Sivil ve Siyasi Haklara ilişkin Uluslararası Pakt ile belirlenen ‘en ciddi suçlar’ kapsamına girmiyor” denildi.

Rapora göre çocuk infazları konusunda İran ilk sırada yer alıyor. Raporda, “İdam cezası genellikle infaz etmek için 18 yaşını doldurması beklenen çocuklara veriliyor” diye belirtildi. Rapora göre Eylül 2009 ile Eylül 2019 arasında en az 67 çocuk bu şekilde idam edildi.

EN SON EKLENENLER