Trump Noel’e kadar Afganistan’dan çekilmeyi planlıyor

ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Halen Afganistan’da hizmet eden az sayıdaki cesur kadın ve erkeklerimizi Noel’e kadar eve getirmemiz gerekecek” dedi.

ABD’nin milyarder başkanı yıllardır “sonu gelmeyen savaşlara son vermek” istediğini öne sürerken, 3 Kasım başkanlık seçimleri öncesi bu süreci hızlandırmak istediğini de bir çok kez ifade etmişti.

Amerikan yönetimi, 29 Şubat’ta Taliban hareketi ile Katar’ın Doha kentinde yapılan tarihi anlaşma çerçevesinde 2021 yılı ortalarına kadar Amerikan birliklerini çekme taahhüdünde bulunmuştu.

Talibanlar da bunun karşılığında yabancı güçlere saldırmamama ve Afgan hükümeti ile doğrudan müzakerelerde bulunmayı taahhüt etmişti.

Taliban hareketi ile Afgan hükümeti arasındaki müzakereler, binlerce tutuklu değişimi ardından Eylül ayında başladı. Ancak henüz şiddeti azaltma veya ateşkes yönünde bir anlaşmaya varılamadı.

Eylül ayı itibariyle Afganistan’da 8 bin 600 Amerikan askeri vardı. Pentagon yeni bir çekilme aşamasının her an başlayabileceğini bildirdi.

Trump’ın başkanlık seçimlerindeki rakibi Joe Biden da Afganistan’dan askeri birliklerin çekilmesinden yana.

2001 yılında başlayan Amerikan müdahalesinin ABD’ye maliyeti en az 1000 milyar dolar olurken, 2.400 dolayında Amerikan askeri öldü.

EN SON EKLENENLER