Tutsak dört kadın siyasetçi ‘Kobanê’ ifadesi verecek

Türk devletinin desteklediği DAİŞ çetelerinin 2014 yılında Kobanê’ye yönelik işgal saldırıları sırasında yaşanan ayaklanmaya ilişkin yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek, altı yıl sonra onlarca HDP’li tutuklanmıştı.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Amed Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Gülser Yıldırım’ın bu soruşturma kapsamında ifadeleri alınacak.

Kadın siyasetçilerin, 12 Ekim Pazartesi günü Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savcılığa ifade vereceği belirtiliyor.

Sözkonusu soruşturma gerekçesiyle 25 Eylül’de yapılan ev baskınları sonucunda aralarında Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Altan Tan, BDP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder ve HDP 2014 Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan 20 siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Ankara Emniyet’ine götürülen siyasetçilere 6-8 Ekim 2014 tarihindeki Kobanê eylemleri, katıldıkları açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları sorulmuştu.

Gözaltına alınanlar arasındaki Ayhan Bilgen, Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Alp Altınörs dahil 17 siyasetçi tutuklanmıştı. Siyasetçiler Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

EN SON EKLENENLER