10 Ekim şehitleri mezarları başında anıldı: Sorumlusu iktidar

Ankara’da 10 Ekim 2015’te iktidar destekli DAİŞ çeteleri tarafından katledilen 103 kişi anılıyor.
Amed Emek ve Demokrasi Platformu’nun Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde yaptığı anmasında konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, katliamın olduğu gün, bugün burada alınan “güvenlik önlemleri”nin Ankara’da alınmadığını söyledi.
Amed Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Gönül Adıbeli de savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odakların katliam yaptığını söyledi.
Açıklamaların ardından katliamda yaşamını yitirenlerin anısına beyaz balonlar uçuruldu.

İSTANBUL

İstanbul’da Katliamda yaşamını yitirenlerin bulunduğu Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Arnavutköy, Bayrampaşa, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane ve Zeytinburnu’nda bulunan çeşitli mezarlıklarda anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmalara Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl ve ilçe örgütü üye ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Gazi Mezarlığı’nda anılan Serdar Ben anmasına HDP MYK üyesi Ferhat Encü, İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) üyeleri katılırken, anmada “Bitmedi daha sürüyor o kavga…” yazılı pankart açıldı.
HDP MYK üyesi Ferhat Encü, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı olduğuna işaret etti.

İHD: KATLİAM ÖNLENMEDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliama ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.  CHP Milletvekili Turan Aydoğan ve İHD yöneticilerinin katıldığı toplantıda, “5. yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutma unutturma! Karanlığa teslim olmayacağız” yazılı pankartı asıldı. İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, katliamın 10 gün evvel ihbar edilmesine rağmen emniyet güçlerinin katliamı önlemediğini söyledi. Yurtsever, “Davanın insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesine engel oldular ve katliamın devlet içindeki sorumlularını yargılamadılar” diye belirtti.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak’ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur’un da aralarında bulunduğu siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı anmada, KESK İzmir Şubesi Eşbaşkanı Aysun Gezen konuştu.
Gezen, “Mücadeleden asla yılmayacağız. Hep beraber olursak, emeğe, kadına, yaşama düşman olan bu iktidarı def edebiliriz” diye kaydetti.
Açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na 103 kişinin anısına denize karanfil bırakıldı, ardından Doğançay Mezarlığı ziyaret edildi.

MANİSA

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, Manolya Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi. Eğitim Sen Manisa Şubesi Başkanı İsmail Şener, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” dedi. 

 

EN SON EKLENENLER