Atina’dan Oruç Reis tepkisi: Barışı doğrudan tehdit ediyor

Türk devleti iki savaş gemisiyle birlikte Oruç Reis’i yeniden Doğu Akdeniz’e gönderdi. Geminin 12 Ekim’den 22 Ekim’e kadar alanda olacağı bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, geminin yeniden gönderilmesinin “bölgede barış ve güvenliğe doğrudan tehdit” oluşturduğunu belirtti.

‘TÜRKİYE BÖLGEDE TEMEL İSTİKRARSIZLIK FAKTÖRÜ’

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye için “güvenilir değil” ve “açıkça diyalog istemiyor” dedi. Bakanlık, Türkiye’nin “Libya’dan Ege Denizi, Kıbrıs, Suriye ve Irak’a, şimdi de Yukarı Karabağ’a” uzanan bölgede “temel istikrarsızlık faktörü” olduğunu kaydetti.

Türk devletinin 10 Ağustos’tan Eylül ortasına kadar Doğu Akdeniz’de sismik araştırma gemisi bulundurması nedeniyle Atina ile Ankara arasında bir boyunda sert bir gerilim yaşandı. Gemi, Türkiye kıyılarına 2 kilometre mesafedeki Yunan adası Kastellorizo (Kızılhisar) açıklarında faaliyet yürütmüştü. Bu alan doğal gaz bakımından potansiyel olarak zengin bir alan olarak değerlendiriliyor.

Geçen ay Atina ile Ankara’nın görüşmeler yapma konusunda anlaşması ile gerilim kısmen düşse de kriz sona ermedi.

Ekim ayı başında düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde Ankara’nın Kıbrıs ve Yunanistan açıklarında enerji keşif faaliyetlerine son vermemesi halinde yaptırım uygulanacağı uyarısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın da önümüzdeki Çarşamba günü Ankara’ya ziyarette bulunması bekleniyor.

Ankara’nın Doğu Akdeniz’e Oruç Reis’i yeniden göndermesinden önce Yunan gazetesi Ta Nea’ya bir mülakat veren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “çatışma arayışında” olmadıklarını ve “kimsenin de çatışma aramaması” gerektiğini belirtti.

EN SON EKLENENLER