Doğal afet sayısı katlanıyor: Küresel ısınma tek sorumlu

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Doğal Afet Riskini Azaltma Ajansı (UNSDIR) tarafından yayınlanan son rapora göre, 1980 yılından bu yana doğal afetlerin artışında küresel ısınmanın etkisi oldukça önemli.

DOĞAL AFET SAYISI İKİYE KATLANDI

Raporda, 1980-1999 yılları arasında dünyada 3 bin 656 doğal afetin kayıtlara geçtiği, 2000-2019 arasında ise bu sayının 6 bin 681’e yükseldiği kaydedildi. Son 20 yılda doğal afet sayısının ikiye katlanmasına rağmen can kayıplarının bir önceki döneme oranla artışının sınırlı kaldığına dikkat çekilen raporda, küresel ısınmanın doğal afetlerin artışındaki payına işaret edildi.

Öte yandan sadece 2000 yılından sonraki 20 yıllık süreçte en az 3 trilyon dolar maddi zarar oluştu. Ancak Afrika ve Asya’daki birçok ülkenin doğal afetlerin ekonomik boyutuna dair net veriler sunmaması nedeniyle gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

2020’LERDE EN ÖNEMLİ SORUN SICAKLIK DALGALARI OLACAK

UNSDIR raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, özellikle seller ve fırtınaların son 20 yılda ikiye katlanması.

Bu tür felaketlere ek olarak önümüzdeki yıllardan itibaren doğal afetlerin artacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, 2020’lerde en tehlikeli afetlerin başında sıcaklık dalgaları gelecek.

CAN KAYIPLARININ ARTMAMASI TEK OLUMLU VERİ

Rapora göre, 1980-1999 arasında en az 1 milyon 190 bin kişi yaşamını yitirirken, 2000-2019 arasında bu sayı 1 milyon 230 bin olarak gerçekleşti. Raporun baz aldığı ilk 20 yıllık dönemde doğal afetlerden etkilenen insan sayısı 3,2 milyar iken, ikinci dönemde bu sayı 4 milyara ulaşmıştı. Ancak buna rağmen 2000-2019 arasındaki ölüm sayılarının ilk döneme oranla sınırlı kalması rapordaki tek olumlu veri olarak öne çıktı.

EN FAZLA 1,5-2 DERECE İLE SINIRLANDIRILMASI GEREKİYOR

Yapılan birçok bilimsel araştırma, küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıl seviyesine oranla en fazla 1,5-2 derece ile sınırlandırılmaması halinde doğal afetlerin yıkıcı etkilerine maruz kalınacağını gösteriyor. Buna karşı ise özellikle küresel ısınmaya neden olan karbondioksit ve metan gibi sera etkili gazların sınırlandırılması öneriliyor. Ancak BM üyesi ülkelerin tamamına yakınının imzalamış olmasına rağmen henüz bir küresel stratejide uzlaşılmış değil.

 

 

 

EN SON EKLENENLER