‘Ne olursa olsun Aleviler taleplerinden vazgeçmemeli’-VİDEO

Zorunlu din dersiyle Alevi çocuklarına yıllardan beri sistemli bir şekilde asimilasyon politikası uygulandığını söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Biz hiçbir zaman bu politikayı kabullenmedik. Bu topraklarda yaşayan yirmi milyon Alevinin bütün inançsal talepleri mutlaka kabul edilecektir, bunun başka bir yolu yoktur” dedi.

Haberin videosu;

Zorunlu din derslerinin kaldırılması için yıllardır mücadele eden Alevi kurumları AİHM kararlarını uygulanmasını bekliyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Aleviliği anlatmaktan öte çocukları asimile etmek ve Sünnileştirme üzerine kurulmuş bir eğitim sistemi olduğunu söyleyerek “Devlet sadece Alevileri değil bu ülkedeki bütün azınlık gruplarını Sünnileştirme gibi bir çabanın içinde. Bundan en çok etkilenenler de Alevilerdir. Çünkü yirmi milyona yakın bir Alevi nüfus var ve daima eğitim alanında olan çocukları var. Bu inancın temel kurallarını öğrenmesi gerekirken çocuklarımıza sunni inanç okullarda zorla öğretiliyor” dedi.

“TALEPLERİMİZİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Kılavuz, ”Alevi kurum temsilcileri olarak yaptığımız itirazlar dikkate alınmıyor. AİHM’nin aldığı kararlar var devlet bu kararları uygulamıyor ama biz bunun takipçisiyiz. Cemevleri Alevilerin inanç yeridir, cemevlerinde Alevilerin inançları ve kuralları öğretilecektir. Bu topraklarda yaşayan yirmi milyon Alevinin bütün inançsal talepleri mutlaka kabul edilecektir bunun başka bir yolu yoktur. Alevileri zaman zaman belli bir alana çekmek istiyorlar ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Demokratik yolları kullanarak bu taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz ve taleplerimizin hayata geçmesi için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“HERKESE ALEVİLERİN TALEPLERİNİ ANLATMAMIZ LAZIM”

Kılavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bulunduğumuz yerlerde her Alevinin ilişkide bulunduğu bütün kurum ve kuruluşlarda bunu anlatmamız lazım. Yalnız Aleviye anlatılmasından öte kendi dışımızdaki diğer siyasi organlara da bunu çok iyi anlatmamız lazım. Siyasi partilerin kapısı aşındırılmalıdır, yetkili olan kişilerle konuşulmalıdır. Halkın toplandığı bütün etkinliklerde Alevilerin dışındaki herkese taleplerimizi anlatmamız lazım. Avrupa’da Alevi kurum ve kuruluşlarımız bulundukları yerlerdeki iktidar yöneticilerine taleplerini iletiyorlar orada bu dersler veriliyor ama o ülkeler demokrasiyle yönetilen ülkeler. Eğer bir inancın mensupları kendi inancını öğretmek istiyorsa olanak ve imkan tanınıyor, illa benim inancımı anlat demiyor. Kendi inancınızı anlatacaksanız biz de yardımcı olalım deniliyor Avrupa ülkelerinde. Bu olanaklar yaratılmış ama kendi ülkemizde bu yok.”

PİRHA/MERSİN

EN SON EKLENENLER