Fransa siyasal İslam’a karşı sert tedbirler geliyor

Geçen hafta öğretmen Samuel Paty hakkında fetva çıkaran bazı derneklerin kapatılması için hükümet harekete geçti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada yakında Bakalar Kurulu’na sözkonusu yapıların feshedilmesi için öneri yapacağını belirtti.

Paty, okulda İslam peygamberi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini ifade özgürlüğü altında öğrencilerine anlatması ardından hedef olmuştu. Aynı sınıfta çocukları olmayanlar da Paty’yi hedef göstererek, açık adresini vermiş ve “pornografi” ile suçlamıştı. Öğrenciler ise, Paty’nin müslüman çocukların etkilenmemesi için karikatürleri göstermeden önce, dışarı çıkmalarını tavsiye ettiği belirtiliyor.

Günlerdir ülkede hem sol hem de sağcı partilerin siyasal islamla işbirliğine yönelik yoğun tepkiler vardı. Beklenen karar da bu Pazartesi günü geldi.

Darmanin, çok tartışmalı “Fransa İslamofobiye karşı Kolektif (CCIF)” ile “BarakaCity”nin de aralarında olduğu bir çok derneğin feshedilmesini önereceğini belirtti.

Bakan, konunun yargıya taşınacağını ve bunların “Cumhuriyetin düşmanları” olduğunu gösteren “belli sayıda unsur” ellerinde olduğunu ifade etti.

Cuma günü sokak ortasında 18 yaşındaki bir Çeçen tarafından başı kesilen tarih-coğrafya öğretmeni Samuel Paty’ye karşı özellikle öğrenci ailelerinin girişimiyel CCIF tarafından fetva verilmişti.

Darmanin, “Siyasal islamın, sonuçta terörizm yapmak için radikal islam ile nasıl buluştuğunu görüyoruz. Terörizmle olduğu kadar siyasal İslamla da mücadele etmek gerekiyor” dedi.

Pazar günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “İslamcı ayrılıkçılık”la mücadelenin güçlendirilmesi ve eğitim alanında güvenliğin arttırılması için yeni tedbirler almıştı .

Darmanin gelecek saatler içerisinde “terörist karakterli radikalleşme” ile fişlenen 231 kişinin sınırdışı edilmesini isteyeceğini bildirdi. Bunlardan 180’inin cezaevlerinde olduğu, diğerlerinin ise yakalanacağı kaydedildi.

Pazar günü ülke genelinde onbinlerce kişi Paty’yi anmak için sokaklara çıkmıştı.

EN SON EKLENENLER