İran’a göre BM’nin silah ambargosu kalktı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik özellikle silah ve ağır askeri ekipman satışını yasaklayan ambargosunun süresi, 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında 18 Ekim’de doluyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, savunma konusunda “otonom” olduklarını ve silah satın alma “çılgınlığına” girişmeye ihtiyaçlarının olmadığını savundu.

Bakanlık, “İran’ın savunma alanındaki doktrini, halkına ve yerel kapasitelerine güçlü bir bağımlılığa dayanıyor. Konvansiyonel olmayan silahlar, kitle imha silahları ve satın alma çılgınlığının İran doktrininde yeri yoktur” iddiasında bulundu.

Bakanlık, “Bugünden itibaren İran İslam Cuhuriyeti’ne yönelik silah transferleri ve ilgili faaliyetler ile mali hizmetlere ilişkin tüm kısıtlamalar otomatik olarak kalkıyor” diye ekledi.

Açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti, herhangi bir yasal kısıtlama olmadan ve sadece savunma ihtiyaçları temelinde herhangi bir kaynaktan gerekli silahlar ve ekipmanları temin edebilir” diye belirtildi.

Moskova yönetimi Eylül ayında yaptığı açıklamada ambargonun kalması halinde İran ile askeri alanda işbirliğini geliştirme niyetini ortaya koydu. Çin de 18 Ekim’den sonra İran’a silah satma niyetini gizlemiyor.

ABD yönetimi Ağustos ayında Güvenlik Konseyi’nde ambargoyu uzatma girişiminde bulunmuş ve uluslararası yaptırımların yeniden tesis edilmesini istemiş ancak başarısız olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, maksimum baskı politikası kapsamında yaptırımlara geri dönmüştü. İran da bu karardan bir yıl sonra, kademeli olarak nükleer anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada uluslararası toplumun nükleer anlaşmayı “koruduğunu” ve bu Pazar günü “İran’ın dünya ile işbirliğinin normalleşme” günü olduğunu ifade etti.

EN SON EKLENENLER