Bolivya’da ABD destekli cunta kaybetti

Bolivya’da ABD destekli darbeci hükümet sandıkta ağır yenilgi aldı. Zorla istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi halkın büyük desteğiyle seçimleri kazandı. 

Bolivya halkı, ülkedeki ABD destekli cunta hükümetini sandıkta yendi.

Pazar günü yapılan genel seçimlerde, istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) adayı Luis Arce oyların yüzde 52,4’ünü alarak ilk turda kazandı. Darbecilerin adayı sağcı lider Carlos Mesa’nın aldığı oy ise yalnızca yüzde 31,5’e kaldı. Bir diğer sağcı isim olan “İttifaka İnanıyoruz” adayı Luis Fernando Camacho ise oyların yüzde 16,1’ine sahip oldu.

Ülkenin yeni devlet başkanı seçilen Arce, seçimleri kazanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve umudu yeniden kazandık. Toplumsal örgütlerle birlikte çalışma bağlılığımızı yineliyoruz. Bir ulusal birlik hükümeti kuracağız” dedi.

Kendini ‘geçici’ devlet başkanı ilan eden sağcı senatör Jeanine Anez, Arce’yi tebrik etmek zorunda kaldı. Anez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Elimizdeki verilere göre seçimi Bay Arce kazandı. Kazananı tebrik ediyorum, Bolivya’yı ve demokrasiyi ön plana alan bir yönetim göstermesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

‘RESMİ SONUÇLAR’ KRİZİ

Ağır yenilgi alan darbeci yönetim resmi sonuçların açıklanmasını erteledi. MAS sözcüsü Sebastian Mitchell resmi sonuçların verilmemesine şüpheyle yaklaştıklarını belirtti. Mitchell “Seçim gözlemcileri, sonuçların ortada olmamasının yetersizlikten mi, yoksa hükümetin iki üç gün daha kazanmaya çalışarak şiddet veya askeri müdahale stratejisine başvurmasından mı kaynaklandığını anlamıyor” dedi.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales de provokasyonlara karşı halka dikkatli olması yönünde uyarı yaparak, “Sizden hiçbir provokasyona gelmemenizi istiyorum. Unutmamamız gereken en büyük ders, şiddetin yalnızca şiddet ürettiği ve bununla hepimizin kaybettiğidir. Tüm veriler, MAS’ın seçimleri kazandığını ve mecliste çoğunluğu sağladığını gösteriyor” dedi.

(HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER