ECPMF’den gazeteci tutuklamalarına tepki

Medya Özgürlüğü Hızlı Müdahale’ye (MFRR) bağlı Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Van ofisine düzenlenen polis baskını ve dört gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, gazetecilerin Van’ın Çatak ilçesinde işkence edilerek helikopterden atılan Osman Şiban ve Servet Turgut’a ilişkin yaptığı haberlerin ardından tutuklandığına dikkat çekildi.

Gazetecilerin “toplumsal olayları haberleştirmek” ile suçlandığının hatırlatıldığı açıklamada, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) internet sitesinin 22 kez kapatıldığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, “ECPMF, MA’nın web sitesinin belirsiz gerekçelerle veya yasal gerekçelerle engellenmesinin son derece sorunlu olduğunu belirtmek ister. İnternet içeriğine erişimi kısıtlamak ifade özgürlüğü hakkına açık bir müdahaledir ve yasallık, meşruiyet ve orantılılık kriterlerini karşılamalıdır” denildi.

‘GAZETECİLER DE TOPLUM DA İHLALE UĞRUYOR’

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Şiban ve Turgut’a ilişkin soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirildiği ve konuyla ilgili yayın yasağı getirildiğinin anımsatıldığı açıklamada, “Aynı gün MA, polis tarafından HDP tarafından yapılan bir basın toplantısında haber yaparken engellendiğini bildirdi. Bu bağlamda, kamu yararını ilgilendiren konularda raporlama üzerindeki keyfi kısıtlamaların ifade ve bilgi alma haklarını ihlal ettiğini hatırlıyoruz” diye kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Gazetecilerin ve medya çalışanlarının kamu menfaatine bu kadar açık olan bir konu hakkında yaptıkları haberlere dayanarak gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları, sadece muhabirlerin özgürlük ve ifade özgürlüğü haklarını değil ve aynı zamanda kamuoyunun bilgi alma hakkını da ihlal etmektedir. Buna göre ECPMF, Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Yetkililerin Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmiş bir basın kartı olmadığı için gazeteci olmadıkları iddiası abesle iştigaldir. Gazetecilik mesleğinin icrası için basın kartı veya resmi izin bulundurmanın zorunlu olmadığını hatırlıyoruz. Ayrıca tüm gazetecilik materyallerinin ve ekipmanlarının gazetecilere iade edilmesini ve yetkililerin o cihazlardan kendilerine kopyaladıkları tüm verileri derhal silmesini talep ediyoruz.”

 

 

EN SON EKLENENLER