NATO Irak’taki misyonunu güçlendiriyor

Karar, NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanları’nın Brüksel’de Cuma günü düzenlediği bir toplantıda alındı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Irak’taki güvenlik durumu endişe verici olmaya devam ediyor, ancak NATO Irak kuvvetleri için eğitim misyonunu güçlendirmeye ve genişletmeye hazır” dedi.

NATO’nun şu anda Irak’ta misyonunun bir parçası olarak 500 personeli olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Irak makamlarına ve İslam Devleti (DAİŞ) karşıtı küresel koalisyona danışarak sayılarını artırmaya ve sorumluluklarını genişletmeye hazır” olduklarını ifade etti.

Stoltenberg, “Şimdi numaralarının ne olacağını söyleyemem. Planlama başlatılacak ve bu, Şubat 2021’de yapılacak bir sonraki savunma bakanları toplantısında tartışılacak” dedi.

İranlı General Kasım Süleymani’nin Ocak ayı başlarında Bağdat yakınlarında bir Amerikan saldırısıyla öldürülmesinin ardından, Irak’taki Amerikan karşıtı öfke, Washington’u uluslararası koalisyonun operasyonlarını askıya almaya ve ülkedeki varlığını azaltmaya zorlamıştı.

Amerikalılar böylece koalisyonun Irak askerleri için yürüttüğü bazı eğitim faaliyetlerini NATO’ya devretmesini istemişti.

Jens Stoltenberg, Covid-19 salgınının İttifak’ı yıl başında personel sayısını azaltmaya zorladığını, ancak görevin yeniden “tam kapasitede” olduğunu söyledi.

NATO, DAİŞ’e karşı savaşabilmeleri ve DAİŞ’in Irak’ta yeniden toplanıp güçlenmesini engelleyebilmeleri için Irak askerlerinin eğittiklerini belirtiyor. Amerikalılar da, DAİŞ’e karşı mücadelede hazır bulunmaya devam edeceklerini ifade ediyor.

Bakanlar ayrıca Afganistan’daki Kararlı Destek misyonunu tartıştılar. Bu misyonun Afganistan’da 12.000 personeli var, ancak Amerika’nın Taliban ile bir anlaşma imzaladıktan sonra bu ülkeden ayrılma arzusu ve şiddetin devam etmesi NATO tarafından ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor.

Jens Stoltenberg, “Önümüzdeki aylarda bir ikilem oluşacak” diye uyardı. Stoltenberg, “Ya Afganistan’ın tüm kazanımların kaybolduğu ve ülkenin teröristler için bir sığınak haline geldiğini görme riskiyle terk ederiz, ya da kalırız, ama Taliban ile çatışma riskinin olduğu uzun vadeli bir taahhüt için olacaktır” dedi. Stoltenberg, “Bunu birlikte tartışmalıyız ve kararları birlikte vereceğiz” dedi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Almanya, Afganistan’daki taahhütlerini sürdürüyor. Ortaklarımızın ülkeyi birlikte terk etmelerini ve bu konudaki eylemlerini koordine etmelerini beklemeye devam ediyorum”dedi.

EN SON EKLENENLER