PSAKD Başkanı Erkan: Hakka uğurlama erkanları ücretsiz olmalı-VİDEO

Hakka uğurlama erkanı ile ilgili PSAKD Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Alevi canların Hakka yürürken, Alevi inancına göre sırlanması gerektiğini ifade ederek, “Hakka uğurlama erkanlarının  ücretsiz olmalı” çağrısında bulundu.

Haberin videosu;

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Hakka uğurlama erkanı ile ilgili PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“Bugün bilim ve teknoloji geliştikçe geçmişten de bir şeyler alarak günümüze gelmiştir. Dinler ve inanışlar da öyledir geçmişten bir şeyler alarak günümüze doğru gelmiştir” diyen Erkan, şunları dile getirdi:

“NAMAZ SÖZCÜĞÜ KURANDA YOKTUR”

“Mesela bugün namaz sözcüğüne bakıyoruz. Namaz nedir? Farsça bir terimdir. Bugün Alevilerin bir kısmı Sünni vatandaşlar da bunu söylüyorlar. Namaz Kur’an’da yoktur, salat vardır. Salat Arapça bir terimdir, Türkçesi duadır. Yani namaz salat dua üçü de eş anlamlıdır ve Türkçesi duadır. Ölenin duası olmaz. Niye duası olmaz? Sunniler içinde geçerli, Alevler içinde geçerli. Sunniler diyorlar ki Kul kuldan razı olmazsa Allah kuldan razı olmaz, eyvallah doğru. Peki, Alevilerde nedir? Eğer bir insan ceme,  tarikata, yola, ikrar verip arı ve duru olması lazım. Arı ve duru olmasının nedeni nedir? Arı ve duru olmasının nedeni şudur. Kimsenin hakkı üzerinde bulundurmaması, yani dövdüğünü doyuracağını, ağlattığını güldüreceğine, küsülü ise barışacağına, kızdığını kaldıracağını, eline, diline, beline, sahip olacağına, aşına, eşine, işine, sadık kalacağını, kendisine yapılmasını istemediği hal, hareket, davranışları, yapmayacağına, Allah eyvallah diye gelir.”

“DUAZ-I İMAMLARLA CENAZE ERKANI YÜRÜTÜYORUZ”

Alevilik, Hakka yürüyen canın geride bıraktığı canı mutlaka sahiplenilmesi gerektiğine işaret ettiğine dikkat çeken Erkan, Hakka yürüme erkanına dair şunları ifade etti:

“Tokat yöresinde geçmişte gizli yapılıyordu. Ama şimdi deyiş, duvaz-ı imamlarla canlar kaldırılıyor. Rızalık alarak canlarımız toprağa sırlanıyor. Biz adil bir yaşam biçiminden bahsediyoruz, var olanın sırlanana borcu olduğundan bahsediyoruz ya bu sosyal barışı da güçlendiren bir yapıya doğru gidiyor.

“HAKKA YÜRÜYEN CANLARIMIZ CEMEVLERİNDEN KALDIRILIYOR

Geçmişte köylerimizde uygulanmayan ama şimdi bazı köylerimizde de uygulanmaya başladı. Derneğimiz Hakka yürüme erkanı için kurslar başlattık, kefenlemeden tut, cenaze yıkamaya kadar.  Hatta hakka yürüme Erkan’ını yürütecek canlarımıza da kurs veriyoruz. Bunun yanı sırada haklı davamızı da anlatmaya çalışıyoruz. Mezar taşlarında “ruhuna el Fatiha” yazıyor. Alevi’si, Sünni’si mezar taşlarına aynı şeyi yazar hale geldik. Yani yaptığı eylem ile söylenen şeyin birbiriyle örtüşmediği, çok farklı olduğu bir yapıyı getirdik, uyguladık ve uygulamaya da devam ediyoruz.”

“CENAZE HİZMETLERİ ÜCRETSİZ YAPILMALI”

Hakka uğurlama erkanlarının  ücretsiz olması gerektiğini belirten Erkan, “bizim  yolumuzda,  Erkan’ımızda da bu hizmetler ücretsiz yapılıyor” dedi.

Cebrail ARSLAN/TOKAT

EN SON EKLENENLER