Gazeteciler 43 yıllık hakkını geri istiyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilerin yıpranma hakkının yasal güvence altına alınması için kampanya hazırladı. Bu çerçevede Meclis’teki partilerle görüşen TGS, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun görüşmeye başladığı kanun teklifindeki, gazetecilere yönelik yıpranma hakkına ilişkin maddenin kapsamının genişletilmesini istiyor.

31 YIL SORUNSUZ İŞLEMİŞTİ

ANF’ye konuşan TGS başkanı Gökhan Durmuş ilk olarak 1977’de elde edilen bu hakkın neden istendiğini ve kanun teklifinde neye itiraz ettiklerini şöyle anlatıyor: “Yıpranma payı diğer adı hizmet zammı, 1977’den 2008 yılına kadar gazetecilere yaptıkları işte kaynaklı yıpranmalarının ve itibarını iade etmek üzerine tanınmış bir haktı. 31 yıl boyunca kesintisiz ve problemsiz bir şekilde uygulandı. 2008 yılında gazetecilerin hizmet zammı ki aynı zamanda matbaacıları da kapsıyor bu uygulama, ortadan kaldırıldı. 5 yıllık bir boşluk döneminin ardından hizmet zammı yeniden getirildi; ama fiili hizmet zammı olarak ismi değişti ve ayıca matbaacılar kanunun dışında bırakıldı.”

AYM İPTAL ETTİ

Durmuş bu haktan yararlanmak için 2013’te ayrıca sarı basın kartı taşıma zorunluluğu getirildiğini fakat AYM’nin bunu iptal ettiğini ekleyerek devam ediyor: “En son geçtiğimiz şubat ayında Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı vardı. Basın kartı taşımanın sosyal güvenlik ile alakasının olmadığını ve bu hükmün bir insanın sosyal güvenlik hakkını gasp ettiğine karar verildi. Çünkü basın kartı bir yönetmeliğe göre veriliyor ve buna göre kişilerin sosyal güvenlik hakkı gasp edilemez. AYM ayrıca 9 ay içinde de bir düzenleme ve kanun yapılmasını istedi. Aksi takdirde bütün yıpranma payı hakkı ortadan kalkacaktı. 9 aylık süre 14 Kasım’da doluyor. Şu an meclisteki torba yasada bu hakkı düzenleyen bir madde var ama hüküm yine kart koşuluna bağlandı. Daha önce yönetmelik ile verilen kart da bu maddede “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile basın kartı almaya hak kazanmışlar bu uygulamadan yararlanır” diye bir ifade ile geçti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesi de tam olarak buydu ama yine benzer bir teklif hazırlandı.”

MATBAACILAR DA DÂHİL OLMALI

TGS Başkanı Durmuş, sendika olarak basın kartı taşısın ya da taşımasın 5953 sayılı kanuna tabi çalışan tüm gazeteciler yıpranma ve fiili hizmet zammından yararlansın istediklerini dile getiriyor ve kanuna gazete basan matbaaların da eklenmesi gerektiğini vurguluyor: “Gazetecinin işi biter, matbaacınınki başlar bu anlamda bir bütündür bu iş. O yüzden matbaacılara da bu hakkın geri tanınmasını istiyoruz. Geçmişte bu hakları varken matbaacılar baskıda kurşunla çalışıyordu, şimdi ise daha ağır kimyasallarla yapıyorlar bu işleri ve sürekli gece mesaisindeler. Önümüzdeki günlerde bu teklif meclis genel kuruluna gelecek ve orada da tartışılacak bizler de taleplerinizi yinelemeye devam edeceğiz.”

SERBEST ÇALIŞAN VE İNTERNET GAZETECİLERİNİ KAPSAMIYOR

Durmuş, yıpranma payından hem serbest çalışan hem de internet gazetecilerinin ise yararlanamadığını; zira internet gazetecilerinin 5953 sayılı basın kanunu çerçevesine alınmadığı için basın kartı da temin edemediklerini söylerken, bu alanda çalışanlar için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekliyor.

EN SON EKLENENLER