Nükleer silahları yasaklayan anlaşma 90 günde yürürlüğe girecek

Honduras, nükleer silahları yasaklayan anlaşmayı onaylayan 50’nci ülke oldu. Honduras’ın sözleşmeyi imzalaması ile 90 gün içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi başkanı Peter Mauder yaptığı açıklamada, “Bugün insanlık için çok önemli, yeni bir adım atılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşma, nükleer silahların kullanımını, geliştirilmesini, üretilmesini, denenmesini, stoklanmasını ve böylesi silahların kullanılması tehdidini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 2017 yılı Temmuz ayında onaylanan antlaşmayı 122 ülke destekledi, 84 ülke de imzaladı.

Honduras antlaşmayı onaylayan 50’ıncı ülke oldu. Böyle antlaşmanın yürürlüğe girmesi için de hazırlıklar başladı.

Antlaşmayı, nükleer silah bulunduran ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya imzalamadı.

Nükleer silahların kullanımının kaldırılmasını isteyen kesim, bu antlaşmanın yürürlüğe girmesi ile mayınlar ile, misket bombalarının da yasaklanmasını umut ederken, nükleer silahı olan ve antlaşmayı imzalamayan ülkelerin tavırlarında değişikliğe yol açmasını engellemeyi de amaçlıyor.

Antlaşmayı imzalamayan ülkeler, kendi nükleer silahlarının “vaz geçirici” bir yanı olduğu biçiminde görüş savunuyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi başkanı Peter Mauder, “Birçok insan nükleer silahı uluslararası güvenlikte vazgeçilmez olarak değerlendiriyor. Bu antlaşma insani olmayan silahlardan kurtulmanın mümkün olacağını gösterecek” değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda Nijerya, Malezya, Malta, Tuvalu antlaşmayı imzalayan ülkeler arasında yer aldı. Honduras’ın da imzalaması ile antlaşma 21 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

EN SON EKLENENLER